U najvećem rudniku ugljena u Poljskoj izbio požar, šire se ogromni oblaci crnog dima

.
TRINAEST vatrogasnih timova raspoređeno je danas u Poljskoj radi suzbijanja požara u najvećem rudniku smeđeg ugljena u zemlji.

Požar je izbio u podne u rudniku Belchatow, koji ima velike rezerve lignita ili smeđeg ugljena. Ogromni oblaci crnog dima prekrili su to područje, koje uključuje i najveću poljsku elektranu na lignit, piše Euronews.

 

Glasnogovornik vatrogasaca Jedrzej Pawlak je rekao da nema izvještaja o žrtvama. "Požar je pod kontrolom, ali nije ugašen", rekao je.

Državna energetska skupina PGE, koja upravlja rudnikom i susjednom elektranom, objavila je na Twitteru da je požar izazvalo zapaljenje ugljena koji je dopremljen u elektranu Belchatow. Požar nije zahvatio elektranu, navodi se.

 

PGE je rekao da je formirano posebno povjerenstvo koje će utvrditi uzrok požara.

Dan ranije europski sud naredio zatvaranje drugog rudnika

Požar je uslijedio dan nakon što je najviši sud Europske unije naredio Poljskoj da odmah zaustavi rad na drugom rudniku lignita u Turowu, na češkoj i njemačkoj granici, koji također pripada PGE-u. Dužnosnici u Češkoj su se požalili da je rudnik koristio njihovu podzemnu vodu i utjecao na njihove stanovnike .

Poljski ministar za državnu imovinu Jacek Sasin izjavio je da Poljska nije prihvatila presudu suda i da neće poduzimati korake koji bi mogli ugroziti poljsku energetsku sigurnost dok postupno ukida potrošnju ugljena.

 

Tweet PGE-a sugerirao je da se prema Poljskoj ne postupa pošteno jer EU nije naredila Berlinu ili Pragu da zatvore 14 rudnika lignita kojima upravljaju u blizini poljske granice.

 

Ugljen čini 65% poljskih izvora energije, uključujući 17% lignita, dok oko 25% energije zemlje dolazi iz obnovljivih izvora. Veliko oslanjanje Poljske na ugljen izvor je napetosti u EU, koja želi ispuniti ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova.