U nekim krajevima BiH se sljedeće sedmice može očekivati snijeg

N

Nakon toplih sunčanih dana koji su nam pružili osjećaj ljeta usred proljeća, čini se da nas priroda podsjeća na svoju nepredvidljivost.

Meteorolozi upozoravaju da se u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice može očekivati snijeg, što znači da čizme i debele jakne još uvijek imaju svoju ulogu.

Prva polovina aprila donijela je temperature koje su nas podsjetile na ljeto, ali kako kažu meteorolozi, april je mjesec kontrasta – sukoba između zime i ljeta. Dok smo već osjetili toplinu sunčanih dana, dolazi vrijeme za koje se očekuje da će donijeti padavine i osjetno zahlađenje.


Prema najavama meteorologa sa BHMeteo.ba, očekuje se da će se promjena vremena dogoditi u periodu od 17. do 20. aprila, s mogućim padom kiše i snijega u brdsko-planinskim područjima. Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) također potvrđuje da će od 16. do 20. aprila biti česte padavine, uz pojačan vjetar i niže temperature od prosjeka za ovo doba godine.

Prije dolaska zahlađenja, očekuje se da će temperature ovog vikenda i početkom iduće sedmice doseći i do 32 stupnja Celzijusa, no nakon toga, prelazimo iz kratkih rukava u toplu odjeću.

Snijeg se, prema trenutnim podacima, očekuje uglavnom u područjima s većom nadmorskom visinom, ali nije isključeno da se iznenadi i u nekim nižim predjelima. Stoga, dok se priroda igra svojom igrom kontrasta, mudro je zadržati čizme i jakne pri ruci jer april u Bosni i Hercegovini uvijek ima iznenađenja.