U Nizozemsku bh. građani mogu putovati kod partnera, ali ne i kod rodbine

amsterdam
Ukoliko želite da obiđete rodbinu u Nizozemsku, s obzirom na korona virus, to nećete moći, ukoliko nije u pitanju teško bolestan bliži član porodice ili sahrana ili ako imate partnericu koja treba da se porodi.

 

Ukoliko ste otac koji želi da prisustvuje porodu, morate imati papir na kojem je potvrđeno da ste priznali očinstvo i dokaz da je partnerica trudna više od 34 sedmice.

Dakle, ako niste u zemljama članicama Evropske unije, u Nizozemsku možete putovati samo ako je vaša svrha putovanja obuhvaćena drugom kategorijom izuzeća. Ponesite sa sobom dokumente koji objašnjavaju svrhu vašeg putovanja koje možete pokazati po dolasku na aerodrom i tada će vam biti dozvoljen ulazak u Nizozemsku.

Na naš upit u Ambasadi Nizozemske u Sarajevu o tome ko može putovati u tu zemlju, rekli su nam kako putovanje u Nizozemsku generalno nije moguće, osim za posebne kategorije i specifične situacije.

Nizozemska je veoma precizno odredila ko može ili ne putovati, a oni kojima je dozvoljen ulaz, ne treba PCR ili serološki test.

Ako ste pak u "vezi na daljinu" s nekim iz Nizozemske, možete tamo putovati pod uvjetom da ispunjavate uvjete za dugotrajnu vezu, u vidu nekih dokaza o vašoj vezi. Možete ostati do 90 dana u roku od 180 dana. Djeca koja su mlađa od 18 godina također mogu putovati s vama. No, po dolasku u Nizozemsku, možda će se od vas tražiti da idete u karantin u trajanju od deset dana, ali to ovisi o zemlji iz koje putujete.