U Njemačkoj žele ukinuti "penziju sa 63 godine", ali uz posebno pravilo

.
Dani takozvane "penzije sa 63" vjerojatno su odbrojani. Sve više političara i ekonomista u Njemačkoj zalažu se za ukidanje prijevremenog penzionisanja. Ministar finansija također se slaže s ovom odlukom, pišu njemački mediji.

"Odlazak u penziju sa 63 godine" je kontroverzna tema. Njemačko gospodarstvo se bori pronaći svakog pojedinog radnika dok s druge strane stotine hiljada ljudi svake godine odlazi u prijevremenu penziju.


Od 2014. godine osobe koje su u zakonskom penzionom osiguranju 45 godina imaju mogućnost otići u ranije penzije bez odbitka – što mnogi i čine. Ali, to ne samo da opterećuje kompanije, koje zbog toga moraju izgubiti dobre radnike, već i penzione fondove, piše Fenix magazin.


Sukladno tome, rasprava o ukidanju ove uredbe postaje sve žešća.

Na to, uz ekonomiste, pozivaju i predsjednik poslodavaca Rainer Dulger te premijer savezne zemlje Baden-Württemberg Winfried Kretschmann (Zeleni). Stranka FDP sada to također javno zahtijeva, čak i ako se to protivi željama koalicijskog partnera SPD-a.

Pozadina je spor oko pitanja kako se rasteretiti poduzeća u Njemačkoj, pišu njemački mediji. FDP bi želio smanjiti poreze, ali to bi onda moralo dovesti do daljnjih rezova u državnom proračunu.

Političar FDP-a Otto Fricke, rekao je u intervjuu za njemačke medije da će sve stavke u budžetu morati biti ponovno procijenjene kako bi se omogućile porezne olakšice za tvrtke u budućnosti, navode njemački mediji. "Onda morate reći bez kojih stvari možete? A onda pogledajte gdje su socijalna davanja usklađena s potrebnim. Gdje je zapravo potreba", objašnjava.

Fricke je kao primjer naveo penziju u 63. Stav FDP-a je da to više nije potrebno. "Ali to ne znači da oni koji imaju posebno teške poslove nemaju poseban tretman", kaže Fricke. Nejasno je što Fricke misli koji bi se teški poslovi podrazumijevali za ranije penzionisanje.

Ministar financija Christian Lindner (FDP) također se slaže s njim. Kritizirao je paradoksalnu činjenicu da je visokokvalificiranim ljudima dopušteno prijevremeno umirovljenje iako i dalje mogli nastaviti raditi.

"Moramo produžiti radni vijek", rekao je Lindner. Lindner i njegov FDP jasno se pozicioniraju protiv svojih koalicijskih partnera, SPD-a i Zelenih koji uglavnom podržavaju umirovljenje sa 63 godine.

Ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil (SPD) je u januaru jasno dao do znanja da dok je on na vlasti neće doći kraj prijevremenom penzionisanju.

"Sa 63 godine više nema penzije, dob za ulazak u penziju za one koji su posebno dugo bili osigurani je preko 64 godine i porast će na 65 godina", rekao je. "Svako ko ima 45 godina radnog staža ima pravo otići u raniju penziju bez odbitka", rekao je Heil.

Lani je rekordno porastao broj zahtjeva za penziju bez odbitka nakon 45 godina rada. Kako su krajem oktobra izvijestile novine Bild, pozivajući se na njemačko mirovinsko osiguranje, do kraja septembra 2023. već je bilo dobrih 245.000 zahtjeva za neoporezivu penziju od 63 godine – oko 17 posto više u isto vrijeme lani, piše Fenix.