U organizaciji Udruženja 'Žene sa Une' upriličen forum o borbi protiv diskriminacije u društvu

asd
U okviru projekta pod zvaničnim nazivom „Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u BiH“ kojeg implementira Fondacija lokalne demokratije, a finansijski podržava Kraljevina Nizozemska kroz „MATRA“ program, u organizaciji Udruženja „Žene sa Une“ Bihać održan je anti-diskriminacijski forum. Ova problematika okupila je učesnike iz različitih sfera društvenog života od policije, centara za socijalni rad, preko nevladinih organizacija do predstavnika pravosuđa..

Cilj danas održanog anti-diskriminacijskog foruma je podizanje svijesti o važnosti Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova. Učesnici foruma su upoznati sa svim oblicima i elementima diskriminacije, kao i sa detaljima procesa i načina prijave nadležnim ustanovama. Udruženje „Žene sa Une“ zajedno sa ostalim nevladinim organizacijama već duži niz godina ima bitnu ulogu na području Unsko sanskog kantona kroz rad sa marginalizovanim grupama osoba koje trpe razne oblike diskriminacije.

Kako je između ostalog danas rečeno, razumijevanje raznih vidova diskriminacije te ohrabrivanje osoba nad kojim se ovaj vid nasilja vrši zadatak je učesnika Foruma. U konačnici, namjera je podići svijest kod svih građana o važnosti prepoznavanja neprihvatljivog ponašanja koje na bilo koji način ugrožava nečije pravo i slobode, a još bitnije je, poručili su, prijaviti svaku pojavu i čin diskriminacije.