U Ostrošcu kod Cazina ovog ljeta otvorenje Islamskog centra i džamije

U Cazinu se ovog ljeta očekuje otvorenje Kulturnog centra i džamije u mjestu Ostrožac, u čijoj izgradnji je učestvovalo više od 500 vakifa iz svih dijelova BiH i inozemstva, a vrijednost radova je 1,5 miliona KM

U Cazinu se ovog ljeta očekuje otvorenje Kulturnog centra i džamije u mjestu Ostrožac, u čijoj izgradnji je učestvovalo više od 500 vakifa iz svih dijelova BiH i inozemstva, a vrijednost radova je 1,5 miliona KM.

Izgradnja Islamskog centra i džamije u džematu Ostrožac, koji se nalazi između Bihaća i Cazina, ulazi u završnu fazu. Posljednjih mjeseci radovi su u punom jeku, a nekoliko firmi angažirano je na unutrašnjim, vanjskim, kao i radovima na munari i kupoli džamije.

"Radovi se ovih dana najviše ogledaju u postavljanju rasvjete na munari i u kupolama i to će uskoro, ako Bog da, biti završeno. Nabavljanje tepiha koji dolazi direktno iz Istanbula iz Turske također je pri kraju. Osim toga, radi se kamen pred ulazom, zatim ulaz, kao i fasada“, kazao nam je Aldin Kuduzović, predsjednik džematskog odbora.

U izgradnji ovog objekta učestvovao je veliki broj vakifa, od onih koji su dali 1 KM pa sve do 70.000 KM. Prema Kuduzovićevim riječima, u konačnici bi trebalo biti više od 500 vakifa, budući da veliki broj vakifa i dalje donira svoj novac u svrhu izgradnje ovog objekta. Ukupno bi radovi na izgradnji Islamskog centra i džamije u Ostrošcu trebali koštati 1,5 miliona KM.

"Ugrubo, radovi će koštati milion i po, s tim što ni to nije precizna cifra, zbog puno sredstava koja su ljudi uvakufili svojim radom, mašinama, kako naši vrijedni Ostroščani, ali i komšije, tako da ćemo na kraju, prilikom završetka projekta, znati ukupan iznos koji je utrošen u ovaj Islamski centar i džamiju", rekao je Kuduzović.

Novoizgrađena džamija u Ostrošcu bit će jedna od najvećih u ovom dijelu BiH, a njena kupola i među najvećim u državi. Ipak, u džematskom odboru ističu da se, prilikom pokretanja ovog projekta nisu vodili dimenzijama objekta, već njegovom funkcionalnošću. Zbog toga je i riječ o Islamskom centru koji će nuditi različite sadržaje, a ne samo o prostoru koji će vjernicima služiti za obavljanje molitve.

"Želimo da u donjem dijelu napravimo jedno obdanište za djecu islamskog karaktera, gdje ćemo moći dovoditi svoju djecu, gdje će se djeca moći družiti i upoznavati, kako o vjeri, tako i o drugim stvarima. Planiramo i jedan restoran, a možda i jedno manje igralište za djecu iz mekteba i druge Ostroščane. Jednostavno, vodili smo se time da vratimo ljude u džamiju, odnosno da se centar života preseli iz nekih mjesta, koja nisu toliko šerijatski prikladna, u džamiju", kazao je Kuduzović.

Svečano otvorenje Islamskog centra i džamije u Ostrožcu bit će upriličeno u subotu, 4. augusta. Džemat Ostrožac je pozvao sve građane Cazina, Unsko-sanskog kantona i šire, a posebice brojne vakife, da prisustvuju otvorenju, uveličaju svečanost i podijele s njima radost.