U požaru u staračkom domu kod Splita umrle tri žene, bile su zaključane u sobi

Požar
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv vlasnice Obiteljskog doma za starije i teško bolesne odrasle osobe Providenca u kojem su u septembru prošle godine u požaru smrtno stradale tri štićenice.

 

Sumnja se da je vlasnica Doma, suprotno odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, Pravilniku o vrstama i načinu primjene mjera prisile prema osobama s težim duševnim smetnjama i Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, u drugoj polovici 2020. samoinicijativno i bez pisanih smjernica i uputa psihijatra, donijela usmenu odluku da nakon večere i noćne njege, zaposlenici ograniče slobodu kretanja korisnika zaključavanjem vrata sobe broj 1 na prvom katu u kojoj su bile smještene tri pokretne, ali funkcionalno potpuno ovisne korisnice, iako je bila svjesna da time može ugroziti njihovu sigurnost, lakomisleno smatrajući da neće dovesti u opasnost njihove živote, piše Dalmatinski portal.

Osumnjičena je i njegovateljica koja je, postupajući po odluci vlasnice Doma, nakon večere 27. septembra oko 19.15 zaključala vrata sobe. Nakon njenog odlaska došlo je do izbijanja požara i zapaljenja madraca i posteljine otvorenim plamenom na drvenom krevetu.

Kako je korisnicama zbog zaključanih sobnih vrata i otprije lokotom blokiranih balkonskih vrata bio onemogućen izlazak iz sobe, zadobile su brojne opekotine trupa i dušnih puteva te trovanje ugljičnim monoksidom.

Na mjestu su smrtno stradale dvije korisnice, a treća je preminula 14. oktobra u JIL-u KBC-a Split. Uslijed požara dovedeni su u opasnost životi ostalih korisnika, kao i imovine doma. 

Vlasnica i njegovateljica sumnjiče za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora.