U protekla 24 sata zabilježeno čak šest intervencija Vatrogasne jedinice Cazin

cazin
Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, samo u protekla 24 sata zabilježeno je više intervencija Vatrogasne jedinice Cazin.


I pored upozorenja da se savjesno i odgovorno ponašamo prilikom loženja vatre na otvorenom, posljednjih dana svjedoci smo brojnih požara.

Vatrogasci su od četvrtka od 18:00 sati pa sve do jutros do 07:30 sati gasili čak šest požara, a posao im je dodatno otežavao jak vjetar. Prva intervencija bila je u Slatini, gdje je gorjela starež, kao i nešto kasnije u Liskovcu, u Osretku, zatim i u Krivaji, gdje je bilo najteže stanje i gdje su vatrogasci izlazili čak tri puta u protekla 24 sata. Zbog ugroženosti stubova visokonaponske i niskonaponske mreže MZ Krivaja je sinoć bila i bez električne energije.

Služba za civilnu zaštitu grada Cazin apeluje na građane koji čiste i krče svoje poljoprivredne parcele od korova, trave, niskog raslinja da isto obavljaju u skladu sa uputstvima i preporukama nadležnih inspekcijskih službi.

Prilikom obavljanja navedenih poslova potrebno je obavezno držati vatru pod nadzorom i kontrolom, obezbijediti dovoljne količine sredstava za gašenje eventualnog požara na otvorenom te obavijestiti Vatrogasnu jedinicu o namjerama paljenja.

Nadležne službe će učiniti sve u skladu sa važećim zakonskim propisima da se lica koja nemarom ili namjerno izazivaju požare sankcioniraju i odgovaraju za počinjena djela.

Još jednom upućujemo apel građanima da budu maksimalno odgovorni i time sačuvaju živote, imovinu i prirodna bogatstva koja imamo, a isto je učinio i vijećnik Gradskog vijeća Cazin, Asmir Hatić, putem svog Facebook profila.