U Rizvanovićima i okolnim selima ubijeno je oko 1500 ljudi

Juče je počela ekshumacija na lokaciji Rizvanovići kod Prijedora. Pronađena dva tijela, najvjerovatnije žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni početkom rata 1992.godine.

Ubijeni su skončali u masovnim grobnicama koje su iskopane u širem području Prijedora i okolnih sela.

Rizvanovići su jedna od 499 masovnih grobnica Prijedorčana, koji su ubijeni početkom rata 1992.godine. Ovim podacima raspolaže dr. Mujo Begić, šef područnog ureda Bihać Institua za nestale osobe. Uslovi u kojima rade istražioci su teški, jer postoji mogućnost da se tu nalaze neeksplodirane eksplozivne naprave zaostale iz posljednjeg rata.  Inače, proces ekshumacije u Rizvanovićima provode istražioci Tužilaštva BiH. Pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, a ranije na istoj lokaciji je u dva navrata pronađeno  sedam skeletnih ostataka. Istražioci smatraju da se na istoj lokaciji  nalaze tijela još deset nevino ubijenih ljudi.

Image

Inače, prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na prostoru Bosanske krajine, još se traga za više kod hiljadu osoba, a upravo su pretežno Prijedorčani žrtve čija se tijela još uvijek traže.

Proces ekshumacije se nastavlja, a tijela će biti poslana na antropološki i identifikacijski proces. Za zločine u Rizvanovićima pred Sudom BiH se vodi drugostepeni proces protiv pripadnika tzv. Vojske RS-a Sretka Pavića koji je u junu ove godine osuđen na 13 godina zatvora, zbog učešća u ubistvu petero civila u ljeto 1992. Prema prvostepenoj presudi, Pavić je civile izveo ispred škole u Rizvanovićima i hladnokrvno ih likvidirao. 

Image