Ko krije plan reorganizacije: U rudnicima viška skoro 3.000 radnika

Vlada Federacije BiH uvela i moratorij da bi spriječila zloupotrebe gomilanje viška radnika

Direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević rekao je jučer u Sarajevu da “Elektroprivreda” podržava zahtjev Vlade FBiH za uvođenje moratorija na zapošljavanje u rudnicima.

Ima otpremnina

On je pojasnio da ova državna firma ostaje pri stavu da je potrebno ulagati u rudnike, ali i raditi na njihovom restrukturiranju, pogotovo što se ranijih godina gomilao broj radnika.

- Rudnici moraju odmah ostvariti plan reorganizacije. Treba vidjeti koji je to optimalan broj radnika potreban za rad, a višak radnika riješiti na odgovarajući način, kroz jedan vid otpremnina - rekao je Jašarević.

Ustvrdio je da o izradi plana reorganizacije mnogo toga ovisi, pa i činjenica koliko je radnika zaposlenih u koncernu EPBiH viška.

Image

Prema riječima ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, Vlada FBiH neće dozvoliti sindikatima da biraju upravne i nadzorne odbore u rudnicima te dodao da će biti smijenjeni svi oni direktori rudnika koji su poslovali negativno, ali i oni „koji misle da su poslovali pozitivno“.

- Nema više gomilanja viška radnika kao ranije. To se mora zaustaviti. Rudnici s „Elektroprivredom BiH“ trebaju u roku od 60 dana napraviti transparentan plan reorganizacije - naglasio je jučer Džindić.

Jasan plan

Nezvanično saznajemo da je upravo transparentan plan organizacije i sporan, jer se „krije“ koliko je viška zaposlenih u sedam rudnika Koncerna EPBiH. Godinama se gomilao broj bespotrebnih radnika, što sada dolazi na naplatu. Većinom je riječ o radnicima u administraciji, a Uprava EPBiH svjesno je zatvarala oči.

- Sve se to sada krije, zbog toga se i traži hitna reorganizacija. Imamo neke paušalne procjene da je višak čak 30 posto zaposlenih u koncernu EPBiH – kaže izvor „Avaza“ iz Vlade FBiH.

Husić: Niko neće na ulicu

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika rudara FBiH, kazao je da je  s Vladom usaglašen stav o primjeni Kolektivnog ugovora do potpisivanja novog.

- Treba odmah do kraja sjednice riješiti i pitanje nove Uprave Rudnika Zenica. Mi tražimo da svi rudnici u FBiH normalno funkcioniraju. Ali, nećemo dozvoliti da bilo koji rudar ostane na ulici – kazao je Husić.