U rukovodstvu oba Doma državnog Parlamenta osobe koje su na crnoj listi SAD

.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine se sastoji od Doma naroda i Predstavničkog doma, a u kolegijima oba doma sjede osobe koje su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

 

Na sjednici Doma naroda PSBiH danas je za predsjedavajućeg izabran delegat SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić je u prethodnom mandatu bio zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH, a 2018. godine je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Dakle, Domom naroda od danas rukovodi osoba koja je pod sankcijama.

Kada je 2018. stavljen pod sankcije, američki State Department je dao objašnjenje da je Špirić umiješan u “sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata zastupnika Predstavničkog doma”.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH je od decembra 2022. godine Marinko Čavara (HDZ BiH).

Sjedinjene Američke Države su Čavaru u junu 2022. godine stavile na crnu listu.

“Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove”, navedeno je u saopćenju Ambasade SAD.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.