U Sanskom Mostu i Bihaću održani su treninzi u centarima za mentalno zdravlje i socijalni rad iz USK-a

 Nn

Tokom drugog polugodišta školske 2020./21. godine humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a nastavila je realizaciju aktivnosti vezanih za Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

Tako su u Bihaću i Sanskom Mostu održane edukacije tokom kojih je znanje potrebno za provedbu programa sekundarne prevencije, steklo ukupno 67 osoba, odnosno 51 predstavnik stručnih službi osnovnih škola, te 16 predstavnika centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje s područja Unsko-sanskog kantona. 

Ovo je, inače, nastavak obuke za predstavnike navedenih službi, koji je otpočeo u decembru 2020.godine. 

Prethodne obuke, kako je navela prof. dr. Slavica Tutnjević, ekspert iz razvojne psihologije, već su zabilježile pozitivne povratne informacije.  

„Predstavnici stručnih službi istakli su da im je ovaj način rada novina, da dijete više ne gledaju kroz problem i problematično ponašanje, te da im je ovaj novi okvir rada omogućio da gledaju pozitivne strane djeteta, da tragaju za pozitivnim resursima koje mogu da pronađu u djetetu i njegovoj zajednici i da to koriste u daljnem radu“, istakla je Tutnjević.o 

Ukoliko škole, unatoč nastojanjima, ne uspiju pomoći djetetu u provedbu Programa, prema riječima Dijane Pejić, izvršne direktorice Genesis projecta, uključuju se psiholozi iz centara za socijalni rad i mentalno zdravlje, a kako bi se ti pozitivni resursi djeteta i njegove sredine što bolje iskoristili, a samim tim postigao željeni cilj. Upravo iz tog razloga obuka, dodaje Pejić, obuhvata i predstavnike ovih centara, a koji su se rado odazvali pozivu. 

Uključivanje nadležnih institucija tokom obuke pozdravljeno je i od strane predstavnika stručnih službi škola, koji su stava da će ovakvo, zajednično, djelovanje uroditi plodom u blagovremenoj prevenciji rizika društveno neprihvatljivih ponašanja, kao i zaštitidjece od nasilja i zenamarivanja, a što je i cilj ovog Programa.

Uz suglasnost Ministarstva obrazovanja USK-a  i u dogovoru s UNICEF-om u narednom periodu biće održano i 13 dodatnih treninga za 415 nastavnika, koji  tokom prvog polugodišta 2020/21.godine nisu upoznati s Programom sekundarne prevencije.

Inače, u navedenom periodu održano je  ukupno 49 treninga, na kojim je prisustvovao 1091 nastavnika iz svih osnovnih škola USK.  Realizacija 13 dodatnih treninga počinje tokom ove sedmice. 

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona uz saglasnost Kantonalnog ministarstva obrazovanja,realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.