fbpx U Sarajevu 48 kompanija traga za radnicima, najviše šanse za mlade IT stručnjake i ugostitelje

U Sarajevu 48 kompanija traga za radnicima, najviše šanse za mlade IT stručnjake i ugostitelje

Home

U Sarajevu 48 kompanija traga za radnicima, najviše šanse za mlade IT stručnjake i ugostitelje


Ukoliko ste u potrazi za zaposlenjem, a edukovani ste u sektoru ugostiteljstva, turizma i IT-a, ili želite da se prekvalifikujete, svoju šansu možete potražiti na Sajmu zapošljavanja koji je organizovan danas u Domu mladih u Sarajevu.

Na sajmu se predstavlja 48 kompanija koje tragaju za novim radnicima, a ujedno nude i prekvalifikacije ili dodatne edukaciju kako biste bili u svom poslu. Odmah nakon otvorenja veliki broj mladih bh. građana obilazio je štandove, popunjavao aplikacije i raspitivao se o mogućnostima zaposlenja.

Dvadesetdvogodišnji Konjičanin došao je s drugaricom s nadom da će naći svoj prvi posao. Završio je Srednju turističku školu i Fakultet za IT tehnologije, segmenti koje ovaj sajam pokriva.

"Prvi put sam na sajmu ali mislim da se može naći posao na ovakvim sajmovima. Ovo je idealna prilika za mene jer imam obje struke. Predao sam CV na nekoliko štandova", kazao je mladić.

Dvadesetogodišnji Sarajlija ima veliko iskustvo u IT sektoru pa se nada da će pronaći privremeni posao na ovom sajmu. Ipak, njegov plan je da za devet mjeseci otputuje u Njemačku gdje ga čeka posao.

"Teško je naći posao. Obilazio sam mnoge sajmove i samo sam se dva puta zaposlio na kraći period jer svi traže iskustvo od pet i više godina. Ali smatram da treba probati, doći i vidjeti šta se nudi, a ne samo sjediti kući", rekao je posjetilac.
 


Sajam je velika šansa za posaoOrganizator sajma je Služba za zapošljavanje KS. Direktor Midhat Osmanbegović kazao je kako je njihova želja da organizuje ovakve sajmove i u drugim oblastima.

"Na ovaj način se postiže veće zaposlenje u kraćem vremenu. Kada se organizuju sajmovi rezultati se čekaju mjesec dana i duže, a mi ćemo sumirati rezultate već danas na okruglim stolovima i saznat ćemo gdje smo, šta trebamo raditi, s kim i kako. Imat ćemo plan za 2018, 2019. i 2020. godinu", rekao je Osmanbegović.

Na sajmu se predstavlja 14 IT firmi i 28 iz oblasti ugostiteljstva i turizma. Prisutne su i start-up firme koje su nastale nakon ovakvih sajmova, a poticaje su dobili od banaka, SERDA-e ili Službe za zapošljavanje KS.

"Ovakvi sajmovi će dati bolje rezultate. Krajem decembra organizovat ćemo još jedan sajam, a planiramo da ih organizujemo svaka 2-3 mjeseca sve s ciljem da postignemo rezultate", istakao je.
 

Traže se IT stručnjaci, inženjeri, ugostitelji...Najveća potražnja vlada za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma, a li traže se i ljekari, građevinskk inženjeri, hidrolozi, statičari, elektroinžinjeri i informatičari.
"IT sektor može privući ljude koji ne mogu naći zaposlenje u svojoj struci, pa se mogu dokvalifikovati i raditi u ovom sektoru vrlo uspješno", rekao je Osmanbegović.

Sajam je otvorio premijer KS Elmedin Konaković koji je kazao kako ovakve vrste sajmova daju rezultate, te da je broj nezaposlenih u KS smanjen ispod 66.000 osoba, što im je i bio cilj. Također, istakao je kako 10.000 osoba skinuto s evidencija i zaposleno tokom mandata ove Vlade KS, a da nije riječ o osobama koje su otišle iz BiH.

"Realni sektor je budućnost i u njega treba ulagati, a s druge strane trebamo smanjiti dodatno javnu upravu koja je i dalje preglomazna i to ćemo nastaviti raditi do kraja mandata. Bit će tu još velikih koraka koji će dovesti do poboljšanja", rekao je premijer.

Na sajmu se predstavila i nevladina organizacija Centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u FBiH ProReha koji su istakli kako je ovo odličan način za promociju i širenje kontakata.

"Sajam je prilika da se osobe s invaliditetom povežu s ljudima i preduzećima koje bi zaposlile osobe s invaliditetom. Također, nudimo i prekvalifikaciju i edukaciju", kazale su Ajla i Aida iz ProReha-e.

IT kompanija Verso traga za junior i senior programerima koji poznaju Java program.

"Naglasak je na juniorima koji već imaju predznanje, a mi nudimo dodatnu edukaciju i oblikujemo ih za naše potrebe. Sajam je odlična prilika da pronađemo nove ljude jer imamo potrebu za zapošljavanjem novog kadra s obzirom na obim i vrstu posla kojom se bavimo", kazao je Haris Ćeremida, direktor kompanije Verso.

Sajam će trajati do 16 sati, a u okviru njega bit će održana i dva okrugla stola pod nazivom "Nedostatak kadrova u IT sektoru, proizvodnja kadrova" i "Povećan broj turista i definisanje potreba za specifičnom radnom snagom prema sezoni". Cilj okruglih stolova je odgovor na pitanje kako ubrzati integraciju nezaposlenih na tržište rada u Kantonu Sarajevo.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Tue, 31/10/2017 - 13:30
Back to top