U Saudijskoj Arabiji se nakon 70 godina otvara prodavnica alkohola

.
Godine 1951. princ Mišari bin Abdulaziz el-Saud ubio britanskog zamjenika konzula, jer je ovaj odbio da mu naspe još jedno piće

 

Vlasti u Saudijskoj Arabiji saopćile su da će u Rijadu biti otvorena prodavnica u kojoj će se prodavati alkohol određenoj grupi stranaca.

 

To će biti prva takva prodavnica u posljednjih 70 godina.

Saudijski zvaničnici su naveli da je otvaranje prodavnice vid borbe protiv ilegalne trgovine alkoholom.

U diplomatskoj četvrti u Rijadu

U ovoj zemlji, gdje se strogo poštuju islam i šerijatsko pravo, od 1952. godine na snazi je prohibicija, a nakon što je jedan od sinova kralja Abdulaziza pijan ubio britanskog diplomatu.

 

- Saudijski princ htio je da ubije kralja otrovnim prstenom - tvrdi bivši obavještajac.

Nova prodavnica bit će u diplomatskoj četvrti u Rijadu, zapadno od centra grada, navodi se u dokumentu u koji su agencije Frans pres i Rojters imale uvid.

Izvor upoznat s planovima rekao je agenciji Rojters da se očekuje da prodavnica bude otvorena za nekoliko sedmica.

Postojat će, međutim, ograničenja, piše BBC News na srpskom.

Osobe koje žele piće morat će da se registruju unaprijed i dobiju odobrenje vlade.

Osobama mlađim od 21 godine neće biti dozvoljen ulazak u prodavnicu, a tokom boravka u prodavnici morat će da nose "odgovarajuću odjeću".

Mjesečna ograničenja

Mušterije neće moći da pošalju nekoga da umjesto njih kupi alkohol, naprimjer vozača. Bit će uvedena mjesečna ograničenja.

Ipak, kako se navodi u dokumentu u koji je AFP imao uvid, ova ograničenja neće biti mnogo stroga.

Mušterije će imati pravo na 240 "bodova" za alkohol mjesečno.

Litar žestokog pića vrijedit će šest bodova, litar vina tri boda, a litar piva jedan bod.

Ne postoje naznake da će prodaja biti omogućena i strancima koji nemaju diplomatske privilegije i kojima po zakonu nije dozvoljen pristup alkoholu.

Iako će alkohol postati dio života u Rijadu, ljudima koji piju bilo bi pametno da paze gdje konzumiraju alkohol i kako se potom ponašaju.

Prema važećim zakonima, kazne za konzumiranje ili posjedovanje alkohola mogu da budu novčane i zatvorske, a nisu isključeni ni javno bičevanje ili deportacija.

U dokumentu se navodi i da vlasti planiraju "novi zakonodavni okvir", koji će dozvoliti diplomatima da donesu "određene količine" alkohola "kako bi se stalo na put nekontrolisanoj razmjeni takve robe".

Godinama su diplomati morali da koriste lične torbice, koje vlasti zemlje domaćina ne smiju da provjeravaju, kako bi unijele ograničene količine alkohola.

Pomirljiv odnos prema piću

Ovaj potez još jedna je u nizu inicijativa obuhvaćenih nazivom "Vizija 2030", čiji je cilj da se saudijsko društvo liberalizuje pod vlašću princa i faktičkog vladara zemlje Muhameda bin Salmana.

Ostale zemlje u regionu imaju sličan odnos prema prodaji alkohola.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar također dozvoljavaju prodaju alkohola nemuslimanskim stanovnicima starijim od 21 godinu u hotelima, klubovima i barovima.

Ne postoje naznake u saudijskom dokumentu da bi tamošnje vlasti mogle isto da učine.

Iako islam zabranjuje alkohol, Saudijska Arabija je do 1952. godine imala pomirljiv odnos prema piću.

Promjena je nastala kada je 1951. godine princ Mišari bin Abdulaziz el-Saud ubio Kirila Osmana, britanskog zamjenika konzula, jer je ovaj odbio da mu naspe još jedno piće.

Godinu kasnije, kralj Abdulaziz je uveo potpunu zabranu upotrebe alkohola.

Mišari je osuđen za ubistvo.

Foto: Arise.tv