Dodik: Svi znaju da se u Širokom Brijegu fakultet završi za tri dana

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će RS početkom naredne godine pripremiti reformu obrazovanja.

“Šta nam je dao uvedeni Bolonjski proces? Možda je odlična ideja, ali je za nas bila neprimjenjiva i porazna”, rekao je Dodik u emisiji Telering na RTRS-u.

On je naveo da u BiH svi znaju da se u Širokom Brijegu za tri dana može završiti fakultet, te istakao da takve primjere koji su masovno davali diplome bez procedura i znanja treba evidentirati i poništiti te dokumente.

Dodik je naglasio da odgovorne za to treba zatvoriti, a one koji su platili diplome suspendovati s poslova koje su dobili, jer je riječ o prevari društva i zemlje.

“Insistirat ću na tome i smatrat ću svojim političkim porazom ako se to ne uradi. Ti ljudi su morali znati da takve diplome ne mogu preživjeti verifikaciju društva i obrazovnog sistema”, istakao je Dodik.

“Ne postoji konsenzus o povećanju PDV-a”, rekao je Dodik i dodao da je, prema njegovoj ocjeni, važno raditi na uvođenju diferencirane stope kako bi osnovne namirnice i oprema za bebe bili dostupniji.

Posebno je istakao da je ključno za sve u BiH povećanje plata.

Dodik ocjenjuje da je nužno u naredne tri godine obezbjediti povećanje plata najmanje 30 do 40 odsto i zaštititi domaću privredu.

“Time se akumulira veća potrošnja, a to znači i veći prihodi. Ne smijemo ostati na ovom nivou”, smatra Dodik.