U ponedjeljak počinje drugo polugodište u školama USK-a: U školske klupe sjest će i djeca migranata

U ponedjeljak, 28. januara, počinje nastava za drugo polugodište u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Nastava počinje i za 105 djece migranata uzrasta od šest do 15 godina koji trenutno borave na području USK-a.

Nastava za djecu migrante će se održavati u grupama do trideset učenika u slijedećim osnovnim školama:

-  OŠ „Harmani II“ - djeca smještena u Đačkom  domu  Borići,

-   OŠ „Brekovica“ i  OŠ „Bakšaiš“ - djeca smještena u Hotelu Sedra,

-  OŠ „Prekounje“ - djeca smještena u prostorima BIRA-e i u Sigurnoj kući „Žena sa Une“ .

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz  projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH": Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children.

Za djecu je osiguran prevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi će raditi po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru  HART programa odnosno educirani su za rad sa djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon  prve faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces.

U ponedjeljak, 28. januara, Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona će sa predstavnicima UNICEF-a posjetiti nove učenike u  školama Brekovica u  09:00 sati  i u  OŠ Prekounje u  11:00 sati.