U Sloveniju uskoro stižu covid-pasoši

.
U SLOVENIJI su u posljednja 24 sata potvrđene 273 zaraze koronavirusom, a četvero oboljelih je umrlo, objavila je vlada.

"Nalazimo se u stabilnoj fazi i broj novih zaraza pada, ali smo još duboko u epidemiji, što znači da moramo i dalje primjenjivati sve potrebne i propisane mjere ako želimo da škole budu otvorene i da imamo mirno ljeto", kazao je na konferenciji za novinare Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

 

Prema njegovim riječima, trenutačna incidencija zaraze u Sloveniji govori da bi zemlja mogla imati mirno ljeto, osim ako ne dođe do nekog jačeg novog vala, kazao je spominjući opasnost od eventualnog uvoza neke od opasnijih varijanti virusa.

 

Trećina Slovenaca cijepljena je barem jednom dozom

Prema posljednjim podacima, Slovenija bilježi 14-dnevnu incidenciju infekcije od 187 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednja 24 sata je s 3837 PCR-testova potvrđeno 273 zaraženih, uz udio pozitivnih od 7.1 posto. U bolnicama je još 213 hospitaliziranih, a sedmodnevni prosjek novih zaraza u jednom danu pao je na 260, objavila je vlada.