U Španiji nezapamćeno nevrijeme, dvije osobe poginule

Saobraćaj poremećen i škole zatvorene

Najmanje dvije osobe su poginule u nevremenu koje je pogodilo veći dio jugoistoka Španije, donoseći najobilnije padavine u tom regionu u posljednjih 100 godina. 

Regionalna služba za vanredne situacije je saopćila da su muž i žena, stari 70 godina, pronađeni mrtvi u prevrnutom automobilu koji je odnijela bujica u Kaudeteu, oko 100 kilometara južno od Valensije.

Zbog obilnih padavina, saobraćaj je poremećen i škole su zatvorene u jugoistočnom dijelu Španije.

Na drugim mjestima, kiša je uzrokovala haos na cestama, prekinula javni gradski prijevoz i učinila da se obližnja rijeka Klarijano izlije iz korita, poplavi kuće I prouzrokuje evakuaciju okolnih područja, saopćili su zvaničnici, prenosi Dnevni avaz.

Snimci koje je podijelila lokalna meteorološka služba AVAMET prikazuju kako poplava u Moihentu blizu Valensije odnosi auta, a bujice vode zahvaćaju obližnji grad Ontinjent, koji graniči s Klarianom i gdje su zabilježene najveće padavine otkako se void evidencija od 1917. godine.

"Molimo Vas da povećate oprez i izbjegavate dovođenje sebe u opasnost pokušavanjem fotografisanja poplava. Izbjegavajte vožnju- upozorila je gradska vijećnica u Ontinjentu putem Tvitera.

Pošto je regija upozorena na crveno, regionalne vlasti u Valensiji saopćile su da su naredile zatvaranje škola u 84 općina, gdje je više od 255.000 učenika.

Lokalne vlasti susjedne regije Mursije također su naredile zatvaranje svih škola u četvrtak i petak zbog jake kiše. Zatvoren je i univerzitet.

Bujna kiša i jaki vjetrovi nastavili su šibati u južnoj Valensiji, sjevernom Alikanteu i Mursiji, i vjerovatno će nastaviti u petak, saopćila je nacionalna meteorološka služba AEMET.