U Srbiji blago pada broj novozaraženih, mjere djelomično ublažene

.
Srbija je danas, prvi put od 21. februara, drugi dan zaredom registrirala manje od 3000 novozaraženih koronavirusom, a premda je pritisak na zdravstveni sustav i dalje velik, s oko 8000 oboljelih u bolnicama, epidemiološke mjere od danas su djelomice ublažene.

Unatoč toj statistici, koja na dnevnoj razini dulje od dva tjedna bilježi tisuće zaraženih te između 30 i 40 umrlih od posljedica covida-19, premijerka Ana Brnabić tvrdi da se situacija stabilizira i najavljuje da će od 19. travnja đaci poslije nastave na daljinu biti vraćeni u škole.

 

Šoping-centri smiju raditi do 22 sata

Zatvoreni i otvoreni trgovački centri od danas ponovo mogu raditi od 6 do 22 sata, posjetitelji moraju nositi maske, a uprava mora osigurati covid-redare, propisuje odluka ministarstva zdravlja objavljena u Službenom glasniku.

 

Odluka da se restoranima i kafićima dopusti da s 50 posto kapaciteta mogu primati goste na terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera, danas je doslovce napunila ljetne vrtove lokala u Beogradu, a komunalna policija pojačala je kontrolu primjene i poštovanja mjera. Istodobno, liječnici iz covid-bolnica upozoravaju da svako ublažavanje mjera predstavlja dodatni rizik i ne pomaže zdravstvenom sustavu, naprotiv.

 

"Strahujemo od svakog popuštanja mjera jer ih mi najviše osjetimo", rekla je zamjenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević za RTS.

 

Stigle nove doze cjepiva

U Beograd je danas stiglo dodatnih 106.470 doza cjepiva, a za sljedeći tjedan najavljeno je još 210.000 doza Pfizer/BioNTecha, koje se u kampanji masovnog procjepljivanja od 21. prosinca prošle godine koristi uz ruski Sputnik V, AstraZenecu i kineski Sinopharm.

 

Dosad je upotrijebljeno više od 2.9 milijuna doza, a po vremenu proteklom od docjepljivanja može se reći da je 950.000 ljudi potpuno imunizirano, rekao je šef vladinog ureda za e-upravu Mihajlo Jovanović, ustvrdivši da se dnevno na portalu e-sustava prijavi 10.000 do 20.000 zainteresiranih za cijepljenje, a još približno toliko ih se cijepi bez prijave.

 

Prema njegovim riječima, dosad je cijepljeno i oko 39.000 stranaca, s boravištem u Srbiji ili bez njega.

 

Od jučer je umrlo 38 oboljelih, testirano je 12.767 uzoraka i potvrđeno 2965 novih zaraza, dok je na bolničkom liječenju 7809 pacijenta, od kojih su 254 na respiratorima. Srbija je dosad potvrdila ukupno 645.173 slučaja zaraza i službeno prijavila 5773 smrtna ishoda.