U Srbiji preminulo još 18 osoba, Brnabić preklinje građane da se prestanu okupljati

brnabic
Preklinjem sve naše građane da se strogo pridržavamo svih mjera, nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, na otvorenom kada ste u većoj grupi, kazala je Brnabić

 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji za medije da je u ovoj zemlji danas evidentirano 18 smrtnih slučajeva od koronavirusa. Istovremeno, zarazilo se 386 ljudi, što je rekord od početka epidemije.

- Najkritičnije je u Beogradu, pa Šabac, Novi Pazar. Pogoršanje  situacije vidimo u cijelom regionu. Ako ovako nastavimo, čini mi se da ćemo brzo premašiti crne brojke. Od utorka 30. juna donijeta je mjera da bude obavezna mjera nošenja maski u Beogradu, ali ne vidimo poboljšanje situacije. Zaista ćemo sa još većom pažnjom pratiti razvoj epidemiološke situacije kako bismo reagirali - kazala je ona.

Zamolila je grđane da prestanu sa protestima, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Preklinjem sve naše građane da se strogo pridržavamo svih mjera, nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, na otvorenom kada ste u većoj grupi, držanje distance, često pranje ruku, da budemo maksimalno disciplinirani. Preklinjem sve građane Srbije da budemo u ovome zajedno. Ovo nije politička borba. Jedino nam mogu pomoći restriktivne mjere, mi od toga ipak jnećemo bježati - kazala je Brnabić.

Dodala je da će Srbija tek za 4 ili 5 dana vidjeti posljedice okupljanja građana tokom pandemije.

- Pratit ćemo u narednih nekoliko dana i reagirati adekvatno. Sljedeći problem će nam bitioni ljudi koji se bore sa drugim bolestima. Njima se ne možemo posvetiti. Molim vas da budete odgovorni i da se ne okupljate - dodala je Brnabić.