U srednjim školama 29. maja štrajk upozorenja

Sindikati srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom i bosanskom jeziku najavili su u petak u Mostaru dvosatni štrajk upozorenja koji će se održati 29. maja.

Sindikati traže do se do kraja maja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, da se prekine s praksom primanja radnika do 30. juna, zatim potpisivanje Okvirnog sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška, povećanje plaća za 15 posto, te da se isplata porodiljnoga vrati na 100 posto.

– Ukoliko se zahtjevi sindikata ne ispune i ako naše članstvo bude za to, koristit ćemo zakonom dozvoljene i radikalnije mjere, uključujući i generalni štrajk – poručila je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata srednjih škola koje nastavu izvode na bosanskom jeziku Edina Čomić.

Dodala je kako se nada da će Vlada HNK-a, nakon štrajka upozorenja, pozvati predstavnike sindikata na pregovore.

Napomenula je kako je gorući problem s ljudima koji rade na određeno vrijeme. Naime, od 2011. Vlada je sve prosvjetne djelatnike koji su primljeni na određeno, 15. jula slala na biro, a zatim bi ih ponovno 1. septembra primali u radni odnos.

– Ove su godine odlučili da 30. juna riješe ugovore kako ih ne bi morali po zakonu primiti na neodređeno vrijeme, ako bi tri godine radili uzastopno s manjim razmakom od dva mjeseca – podsjetio je predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josip Milić.

Što drugo, kaže on, očekivati nego odlazak iz zemlje te poražavajuće demografske podatke.

Iz sindikata upozoravaju kako kantonalna vlada od 2010. godine smanjuje primanja u odnosu na troškove života dok se, istovremeno, povećavaju materijalni troškovi te vlade.

Milić je također podsjetio kako je 2011. godine Ured premijera za materijalne troškove imao na raspolaganju oko milion maraka, a 2018. za tu stavku izdvojio čak oko četiri miliona maraka.

– Znači četiristo posto su povećani troškovi, a mi tražimo povišicu od samo 15 posto što bi za djelatnike srednji škola bilo oko tri miliona maraka bruto – napomenuo je.

Govoreći o suficitu koji je HNK prošle godine ostvarila u iznosu od 14 miliona maraka, Milić je mišljenja kako je on mogao pokriti sve tužbe koje postoje u HNK-u od 2013. do 2018.