U Sredozemnom moru u samo šest mjeseci ove godine smrtno stradalo 289 djece

232323
Ukupno 289 djece izgubilo je život u prvih šest mjeseci 2023. godine pokušavajući doći u Evropu preko Sredozemnog mora, što je znatan porast, saopćile su u petak Ujedinjene nacije.

Taj je broj dvostruko veći nego u prvih šest mjeseci 2022. godine, dodaju iz UN-ove organizacije za prava djece (UNICEF) pozivajući na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora koji će omogućiti da se djeca sigurno prebace u Evropu. 

"Broj djece koja su izgubila život pokušavajući preploviti Sredozemno more i doći u Evropu udvostručio se u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekla je direktorica za migracije i raseljene osobe u UNICEF-u Verena Knaus.

Ona je navela da je 11.600 djece u prvih šest mjeseci ove godine prošlo tim putem, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine, navodi Reuters. 

U prva tri mjeseca 2023. godine, oko 3.300 djece na toj ruti - što je 71 posto ukupnog broja - nije imalo pratnju ili su bili odvojeni od porodica, navodi UNICEF.

To je triput više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Ta djeca moraju znati da nisu sama. Lideri u cijelom svijetu moraju odmah reagirati", istaknula je Knaus.

Europarlamentarci su u četvrtak tražili donošenje "strategije sigurne i stalne potrage i spašavanja" migranata u Sredozemnom moru pošto je sredinom juna kod grčke obale potonuo brod, pri čemu je možda poginulo više od 600 ljudi.

Oronula i prekrcana brodica koja je isplovila iz Libije potonula je blizu Grčke u noći između 13. i 14. juna.

Samo su 104 migranta spašena s brodice na kojoj je bilo oko 750 ljudi, ističu europarlamentarci.

Pronađena su 82 tijela, a pretpostavlja se da su svi ostali mrtvi.

 

Foto : Arhiva