U suradnji s FBI-om: Austrijska policija zadala veliki udarac ‘balkanskoj mafiji’

Austrijska policija

 

U policijskoj akciji koja je prije dva dana provedena u Austriji, uhićen je Dario Đorđević, nadimka Dexter, koji je navodni član ozloglašenog “kavačkog klana” i suradnik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Uhićeni ‘Dexter’ se dovodi u vezu s najmanje tri likvidacije u Beogradu. U trenutku uhićenja austrijska policija kod njega je našla najmanje 10 kilograma heroina. U velikoj koordiniranoj akciji na kojoj je radio i FBI ‘Dexter’ je uhićen s lažnim dokumentima. Neki članovi njegove grupe su još prije mjesec dana uhićeni u Beču.

O tome su danas pred austrijskom javnosti govorili i generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf, ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP), ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) i glasnogovornica bečkog javnog tužitelja Nina Bussek. Svjetski dogovorena velika policijska operacija pod nazivom “Trojanski štit” dovela je do uhićenja ni manje ni više nego 800 osumnjičenika iz mafijaškog miljea. U Austriji je 81 uhićenje povezano s tom međunarodnom akcijom.

“Zahvaljujući dobroj suradnji s američkim saveznim policijskim vlastima, FBI-om i Europolom, Austrija je također postigla zapanjujući uspjeh”, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP).

U razdoblju od 18 mjeseci tijekom prekograničnih istraga uhvaćeno je više od 800 osumnjičenika u više od 100 zemalja, a tone opojnih droga povučene su s tržišta.

Tijekom ove godine provodile su se intenzivne istrage. Fokus je bio na organiziranoj mafiji s područja Zapadnog Balkana, koja je aktivna u globalnoj trgovini drogom i oružjem te koja je odgovorna za brutalna djela nasilja.

U Austriji je tijekom policijske akcije “Ahilej” uhićena 81 osoba, pretraženo je 67 lokacija uglavnom u Beču, Donjoj Austriji, Salzburgu i Tirolu – i zaplijenjeno je preko 700 kilograma opojnih droga od čega čak 30 kilograma kokaina i 26 kilograma heroina. Uz to, zaplijenjeno je i 676.000 eura u gotovini.

“Međunarodna suradnja policijskih vlasti bitan je ključ u uspješnoj borbi protiv organiziranog kriminala. Zahvaljujući dobroj suradnji s FBI-om i Europolom, prikupljeno je mnogo informacija o kriminalnim organizacijama koje djeluju u Austriji i u blizini naše zemlje. Kriminalnim organizacijama nije mjesto u Austriji.”, zaključio je Nehammer.