U toku vakcinacija protiv sezonske gripe u Domu zdravlja Velika Kladuša

.
Od 12. ovog mjeseca građani općine Velika Kladuša mogu se besplatno vakcinisati protiv sezonske gripe u Domu zdravlja Velika Kladuša

Za područje kladuške općine Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona obezbijedio je 300 besplatnih doza vakcina protiv sezonske gripe. Prema riječima dip.sanit.ing. Amara Karajića, šefa Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Velika Kladuša, za sada je ovu mogućnost iskoristilo oko 80 građana.

S obzirom da građani imaju i mogućnost vakcinacije protiv koronavirusa Karajić naglašava da razmak između vakcina protiv sezonske gripe i vakcine COVID 19 prve ili druge doze treba da bude 14 dana da bi se izbjegle moguće reakcija nakon vakcinacije. Preporuka je da vakcinu protiv sezonske gripe prime zdravstveni radnici, starije osobe u socijalnim ustanovama, osobe preko 65 godina, hronični bolesnici, osobe zaposlene u javnim službama: policija, prosvjetni radnici, socijalne službe i slične profesije. Karajić je pozvao građane da se vakcinišu protiv sezonske gripe, ali i protiv koronavirusa jer, kako je kazao, nisu zadovoljni postotkom vakcinisanih protiv COVID-a. Sve osobe zainteresirane za besplatnu vakcinu protiv sezonske gripe mogu to uraditi bez najave u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja svakim radnim danom od 8:00 do 12:00, a od 22. novembra od 8:00 do 10:00h.