U Tuzli spašavali život dječaku: “Jedva je davao znakove života”

Broj migranata koji pokušavaju preko teritorije BiH da se domognu država članica EU ne jenjava. Među, migrantima posljednjih dana sve je više i maloljetnika koji u Tuzlu pristižu prilično iscrpljeni i teškog zdravstvenog stanja.

O migrantima još uvijek brinu samo volonteri koji im pomažu na način da im obezbijede u skladu sa svojim mogućnostima, hranu, deke, odjeću, obuću higijenske potrepštine i po potrebi prenoćište ukoliko su u pitanju žene s malom djecom.

Migranti koji dođu u Tuzlu nakon što se prijave u Službu za poslove sa strancima borave u i oko Glavne autobuse stanice odakle dalje vozom i autobusima idu prema Unsko-sanskom kantonu, prenosi Fokus.ba.

Tako je kasno sinoć zahvaljujući volonterima, službenicima MUP-a TK, a posebno ekipi Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Tuzla spašen život jednog maloljetnog dječaka čija je majka poginula u Siriji, piše Tuzlanski.ba.

Dječak kome je pružena pomoć, kako se saznaje, bio je u društvu svog oca koji je inače iz Iraka. Naime, volonteri su primjetili da je dječak koji se nalazio na Glavnoj autobuskoj stanici u veoma lošem zdravstvenom stanju i kako navode jedva da je pokazivao znakove života.

Nakon, intervencije policije i ekipe Hitne pomoći Tuzla dječaku je pružena prva pomoć i prevezen je u UKC Tuzla gdje je zbrinut u Dnevnoj bolnici.

Tuzlanski volonteri kako kažu jedino imaju razumijevanja od strane policije i Hitne pomoći sa kojima sarađuju dok sve druge institucije i dalje okreću glavu od ovog problema.

Nedavno je donešena odluka kako će Služba za poslove sa strancima u Tuzli biti izmještena sa trenutne lokacije u blizini hotela Mellain u krug oko Glavne autobuse i željezničke stanice. Međutim, već danas nova grupa migranta među kojima ima i nekoliko maloljetnika stigla u Tuzlu i nalaze se ispred Službe za poslove sa strancima gdje će izvršiti prijavu, a nakon toga krenuti dalje u nadi da će što prije zakoračiti na teritorij Evropske unije.

Iz UNICEF-a Bosna i Hercegovina nedavno su najavili kako će upravo maloljetni migranti i njihova dječija prava biti u fokusu ove organizacije u narednom periodu.

Izvor: