U utorak sastanak Trojke, SNSD-a i HDZ-a: Rješenje ili nastavak krize?

h
Narednog utorka u Sarajevu je planiran sastanak predstavnika Trojke, SNSD-a i HDZ-a što će biti prvi susret na kojem će prisustvovati samo koalicioni partneri nakon dramatičnog sastanka u Konjicu koji je održan 30. juna.

 

Od susreta u Konjicu, predstavnici ovih stranaka su se sastali samo jednom i to u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i evropske zvaničnice Angeline Eichhorst.

Kako saznaje Klix.ba, na sastanku će se probati pronaći rješenje za političku krizu koju je proizveo predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik sa svojim partnerima i koji sada traži od Trojke i HDZ-a "prijedlog za deeskalaciju".

Predstavnici SNSD-a su svoj prijedlog već dostavili, i partnerima i Evropskoj uniji, dok je HDZ izašao sa svojim prijedlogom koji se tiče njihovih zahtjeva poput reforme Izbornog zakona.

Trojka trenutno "drži" SNSD-ovce na pitanju imenovanja novog ministra finansija BiH. Kao što je poznato, SNSD želi da se imenuje njihov Srđan Amidžić, no iz Naše stranke su poručili da neće glasati "za" u Parlamentarnoj skupštini BiH sve dok Dodik ne povuče antiustavne i antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji se tiču Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i prestane s udarima na državne institucije.

Potpuno je jasno da su vladajući u RS-u "zakuhali" situaciju u Bosni i Hercegovini i da sada traže izlaz na način da svi podjednako podijele krivicu, i međusobno i pred očima građana, ali i pred Evropskom unijom koja zahtijeva rješavanje krize i ispunjavanje uslova na evropskom putu.

O sastanku je danas govorio i Dragan Čović (HDZ). On je, kao i uvijek, bio optimističan.

Vjeruje da će zajednički sastanak lidera stranaka koji je planiran početkom iduće sedmice dati precizan odgovor o situaciji.

"Mi želimo faktički s desetim mjesecom da završimo glavninu stvari iz paketa od 31 aktivnosti koju smo dogovorili sa komesarom za proširenje EU Varhelyijem kad je bio ovdje. Tu će svakako biti Izborni zakon i Ustavni sud. To su sad one ozbiljne stvari kojima se moramo svakodnevno baviti", tvrdi Čović.

Smatra da će se na taj način relaksirati odnosi s partnerima, a što bi uključivalo i izbor novog ministra finansija.

Da li će do utorka tri strane doći do nekog rješenja ili nas očekuje produbljivanje političke krize ostaje da se vidi, no treba znati da partneti na državnom nivou trenutno imaju dijametralno suprotstavljene stavove.

S jedne stranke Trojka je spremna na dogovore i kompromise, ali ne pod svaku cijenu, dok SNSD-ovci za sada ne pokazuju da će odustati od svojih planova, a koji znače slabljenje institucija BiH. Što se tiče HDZ-a, oni se drže svojih želja i zahtjeva te prešutno podržavaju dugogodišnje partnere u SNSD-u.