U vazdušnom napadu u Jemenu poginulo 50 osoba, među njima veliki broj djece

Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/ saopštio je večeras da je najmanje 50 ljudi poginulo u vazdušnom udaru međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Jemen, dok je 77 ranjeno.

Napad se dogodio u gradu Dahjan, u provinciji Sada, uporištu pokreta Huti.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da su meta napada bili raketni bacači koji su korišteni za napad na saudijski grad Džizan, te da se radi o "legitimnoj akciji".

MKCK se založio za zaštitu civila tokom sukoba.

"Blizu 20 miliona stanovnika Jemena treba humanitarnu pomoć. Mi stalno pozivamo sve strane u sukobu da nađu političko rješenje, kako bi izbjegli pogoršanje humanitarne situacije", rekla je Mirela Hodeib, iz MKCK-a za Russia Today.

Ranije je javljeno da su u napadu na Dahjan poginule 43 osobe. Među žrtvama je veliki broj djece.

Američki Stejt Department pozvao je danas međunarodnu koaliciju, predvođenu Saudijskom Arabijom, da istraži vazdušne udare na Jemen.

"Zabrinuti smo zbog informacija o napadu u kome su žrtve civili", rekla je portparolka State departmenta Heder Nojert (Heather Nauert).

Ona je rekla da SAD pozivaju koaliciju da provede temeljnu i otvorenu istragu ovog incidenta.

Koalicija je ranije saopštila da su meta napada bili pobunjenici, poznati kao Huti, jer su oni dan ranije ispalili raketu na Saudijsku Arabiju kada je poginula jedna osoba.