U Velikoj Kladuši svi vodostaji su u opadanju

.
Ovog jutra stižu znatno povoljnije vijesti iz Službe civilne zaštite općine Velika Kladuša, svi vodostaji su u opadanju. Izmjereni vodostaj Kladušnice je 208 cm, što je znatna razlika u odnosu na 390 cm koliko je bio dva dana ranije. Problem stvaraju klizišta, konkretno dva su aktivna u mjestima Šumatac i Todorovo.

Relativno mirna protekla 24h imale su velikokladuške dežurne službe.

– Naime, velikokladuški vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren, rekao nam je dežurni Grahović.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša nemaju zabilježenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira niti saobraćajnih nezgoda.

– Vodosnabdijevanje je uredno. Voda je ispravna za konzumaciju, kazali su nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku planiranom dinamikom, informišu iz JKUP „Komunalije“.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 32 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurne su bile doktorice Aida Dedić i Amra Zulić.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Srbljani (u Kostelima). Magistralni put Bihać-Kamenica otvoren je za sve kategorije vozila.

Na magistralnom putu Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (na izlazu iz Bosanske Kostajnice i u mjestu Špilja) saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila.

I na ostalim putevima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te ponegdje u centralnim krajevima, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona i klizišta. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

– Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa slabom kišom. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ponegdje na istoku i jugoistoku Hercegivine su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temparatura zraka od 10 do 16, na jugu od 18 do 24 °C.

– Opća slika djelimično će se popraviti, pretežno zbog stabilnijih perioda tokom dana. Tmurno vrijeme u većem dijelu Bosne, mada bez jačih padavina, kod većine hroničnih bolesnika će povremeno uzrokovati manje tegobe, vezano uz njihove bolesti. Neophodno je biti oprezniji, naročito u jutarnjim satima, kada će biti nešto svježije u odnosu na protekli period. U Hercegovini sa više sunca i ugodnije, pri tome bi mjestimični pljuskovi mogli remetiti ugođaj.

 

Foto:Arhiv