U Velikoj Kladuši uklonjeno šatorsko naselje koje su podigli migranti

Kludap

Migrantima nije osiguran drugi smještaj budući da su kapaciteti jedinog prihvatnog centra "Miral" u tom gradu već odavno popunjeni..
 

Radnici preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše, po nalogu Kantonalne inspekcije USK i uz asistenciju policije, uklonili su danas šatorsko naselje koje su migranti prije nekoliko sedmica formirali uz rijeku Kladušnicu u naselju Polje.

"Formiranje ovakvih i sličnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK i postupili smo sukladno tim odlukama. Na ovome lokalitetu boravilo je oko 400 migranata i nije bilo problema s njima kada je riječ o današnjim aktivnostima", saopštili su iz policije.

Ono što je otežavajuća okolnost, kako je istaknuto, jeste da ovim migrantima nije osiguran drugi smještaj budući da su kapaciteti jedinog prihvatnog centra "Miral" u tom gradu već odavno popunjeni.

Inače, zbog pomenutog šatorskog naselja protestvovali su i mještani naselja Polje, te ukazivali na provale, krađe i upade u bašte kada su im migranti krali povrće. Portparol Uprave policije USK, Ale Šiljdedić, ističe kako broj migranata značajno prevazilazi kapacitete postojećih prihvatnih centara za njihov smještaj i da u takvoj situaciji policija ne može mnogo učiniti.

"Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama i pokušavamo da kako tako ugasimo požar. Policija nastoji da bezbjedonosnu situaciju održi povoljnom, ali je najveći problem smještaj i ishrana migranata i to je humanitarni aspekt za koji policija nije zadužena", istakao je Šiljdedić.

Izvor: