U Vlasenici preminuo Dragan Nikolić Jenki, komandant nekadašnjeg logora Sušica

U Vlasenici je preminuo Dragan Nikolić zvani Jenki, komandant nekadašnjeg logora Sušica u tom gradu na istoku Bosne.

U Vlasenici je preminuo Dragan Nikolić zvani Jenki, komandant nekadašnjeg logora Sušica u tom gradu na istoku Bosne.

Nikolić je preminuo u 61. godini, a sahranjen je jučer na lokalnom groblju u Vlasenici, prenosi agencija Patria.

Dragan Nikolić je 2003. godine pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je bio komandant. Nikolić je, u dogovoru sa Tužilaštvom, priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubistvo, zločine koji se karakterišu kao zločini protiv čovječnosti. Tužilaštvo je predložilo da za navedene zločine Nikoliću bude određena kazna od 15 godina zatvora. 

Priznajući krivicu Nikolić se složio sa navodima optužnice po kojoj su u aprilu 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu. Po zauzimanju grada uslijedilo je protjerivanje muslimanskog stanovništva, tako da u septembru 1992. u gradu više nije bilo Muslimana, iako su do početka rata činili većinu u Vlasenici. Dragan Nikolić složio se sa navodima optužnice da je kao dio procesa protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Vlasenice osnovan logor Sušica, kroz koji je od maja do oktobra 1992. godine prošlo oko 8.000 ljudi. 

Muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane, priznao je Nikolić i potvrdio da su prije napuštanja zatvora i Vlasenice Muslimani morali da potpišu izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine. 

Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haški tribunal podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhapšen u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački haške optužnice.