U Zagrebu preminuo 84-godišnjak od posljedica groznice Zapadnog Nila

Od posljedica groznice Zapadnog Nila, na Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" preminuo je 84-godišnji muškarac. Riječ je o prvom slučaju smrti od ove virusne bolesti u Zagrebu.

Zaraženi muškarac se još s troje oboljelih već nekoliko sedmica nalazio na odjelu zarazne bolesti, a preminuo je tokom vikenda, potvrdio je za "24sata" dr. Marko Kutleša.

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti potvrđen je početkom septembra u osječkom KBC-u. U tom slučaju također je bila riječ o muškarcu starije životne dobi.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. avgusta 2018. godine je na području Evrope zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumuniji, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim faktorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste "Culex", no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području zavisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se virus razmnožava, vektorima - komarcima te osjetljivim osobama.