U znak protesta jagodari besplatno dijelili jagode, a neki su građani natrpali pune ruke

DOMAĆI proizvođači jagoda danas su besplatno dijelili jagode u znak protesta jer, kažu, trgovački lanci uvoze jagode dok njihove domaće propadaju. To su iskoristili brojni građani, većinom umirovljenici koji su došli po jagode, no bilo je i mlađih ljudi koji su, kako se vidi po fotografijama, doslovno natrpali pune ruke.

Primijetili smo jednu gospođu koja je s mlađim gospodinom uzela više od 10 košarica jagoda i vraćala se po još. Na naš upit zašto ih toliko uzima, odgovorila nam je da ima sedmero unučadi i usput dobacila da su "po jagode ionako samo došli oni umirovljenici koji imaju po 10.000 kuna mirovine", a potom se s tim mlađim gospodinom odvezla u istom automobilu.

Traže od trgovačkih centara da smanje uvoz u svibnju

Domaći proizvođači jagoda su, kako smo već naveli, besplatno dijelili jagode u znak protesta. Traže od trgovačkih lanaca da smanje uvoz tog voća u vrijeme kad je berba domaćih jagoda. Žale se i na nedostatak radnika. Za berbu jagoda satnica je, kažu, 25 do 30 kuna, no sve je manje zainteresiranih za taj posao.

jagode1.jpg


Na novinarsko pitanje zašto je hrvatska jagoda dosta skuplja od uvozne, odgovaraju: "Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti, mi ćemo mu sve objasniti. Mi moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana. Sve to ima cijenu."

Tražite li protekciju, bilo je iduće pitanje. "Ne može se tako reći. Mi smo skup inicirali da ukažemo na problem. Ne može prodajna cijena biti 8,99, jagoda prve klase ne može toliko koštati. To je ispod ekonomske cijene. Zašto neki mogu prodavati tako, ne znam. Vjerojatno zato što prodaju i WC papir pa na njemu zarade dovoljno da pokriju gubitak od jagoda. Maloprodajna cijena nigdje ne može biti 8,99. Smatramo da je to nerealno. Mi tražimo ravnopravnost", poručili su domaći proizvođači jagoda koji su ispred Plodina kod Arena centra podijelili jagode okupljenim građanima.