UAE najavljuju ulaganje od 54 milijarde dolara u energiju i obnovljive izvore

.

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju utrostručiti izvore obnovljive energije i uložiti do 54 milijarde dolara u narednih sedam godina kako bi zadovoljili svoje rastuće potrebe za energijom.



Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik UAE i vladar Dubaija, najavio je planove u ponedjeljak nakon sastanka vlade. Oni također uključuju ulaganja u vodonično gorivo sa niskim emisijama i razvoj infrastrukture za električna vozila. On je rekao da ažurirana nacionalna energetska strategija „ima za cilj da utrostruči doprinos obnovljive energije u narednih sedam godina i uloži 150 do 200 milijardi dirhama (40 do 54 milijarde dolara) u istom periodu kako bi se zadovoljila rastuća potražnja zemlje za energijom.“

UAE su obećali da će do 2050. godine biti neutralna od ugljenika, bez potpunog objašnjenja kako. UAE je domaćin klimatskog samita COP28 kasnije ove godine.
Naftno bogatstvo UAE potaknulo je njegovu transformaciju ka poslovanju i turizmu. Zemlji su potrebne ogromne količine energije za napajanje postrojenja za desalinizaciju koja navodnjavaju njene pustinjske golf terene, klima-uređaje koji hlade njene prostrane tržne centre i teške industrije kao što su topionice aluminija.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju nuklearnu elektranu, kao i veliki solarni park u Dubaiju koji je zadovoljio 15% gradskih potreba prošle godine, oslanjajući se na prirodni plin uglavnom uvezen iz Katara.