Medicinski tehničar ubica pacijenata uputio izvinjenje porodicama žrtava

Bivši medicinski tehničar osuđen za ubistvo uputio je u četvrtak u sudnici izvinjenje porodicama stotinu pacijenata čije je ubistvo priznao.

"Da je postojao drugi način da im pomognem, ja bih to učinio, vjerujte mi", izjavio je 41-godišnji Niels Hoegel, koji je je optužen da je ubijao pacijente između 2000. i 2005. godine u gradovima Oldenburg i Delmenhorst u saveznoj pokrajini Donja Saksonija.

Hoegel je priznao da je većina navoda protiv njega bila tačna na otvaranju suđenja u gradu Oldenbuegu. On već služi kaznu doživotne robije zbog ostalih zločina u bolnici u Delmenhorstu.

Istražitelji tvrde da je on nasumično birao pacijente kojima je ubrizgavao medikamente koji su doveli do zatajenja rada srca ili drugih zdravstvenih komplikacija kako bi ih mogao oživjeti.

Tužioc je izjavio kako je Hoegel to činio iz dosade ili u pokušaju da impresionira kolege svojim medicinskim vještinama.

"Sada se nalazim ovdje s punim uvjerenjem da svakom članu rodbine mogu dati odgovor: 'Istinski žalim zbog toga'" - kazao je Hoegel.

To je jedan od najtežih slučajeva masovnog ubistva u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, prenosi dpa.