Ubicama starice Almase Bikić 62 godine zatvora

Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao je ukupno 62 godine zatvora Ahmedu Imamoviću, Zikretu i Nedžadu Sarajliću te Editi Ramić zbog razbojništva koje je dovelo do smrti 70-godišnje Almase Bilkić iz Gornjeg Vakufa u martu prošle godine.

Imamović i Sarajlići iz Viteza osuđeni su na po 19 godina zatvora, dok je Ramić iz Gornjeg Vakufa, kojoj je ubijena starica bila tetka, izrečena kazna od pet godina zatvora.

Njemačka penzija 

Editi Ramić se stavlja na teret da je trojicu osuđenih nagovorila na pljačku te im je dala informacije o tačnom rasporedu prostorija kuće gdje stanuje starica, opis prilaza kuće, kao i podatke da živi sama, pije lijekove, prima njemačku penziju, ali i da u kući ima najmanje 30.000 KM.

Kako se navodi u presudi, trojica razbojnika su se dovezla iz mjesta Počulica u blizinu kuće s fantomkama, provalili unutra, noseći sa sobom ljepljivu traku.

Po ulasku, popeli su se na sprat, gdje su u kuhinji zatekli staricu kako spava na kauču, te joj vezali ruke i noge.

Istovremeno, navodi se u presudi, Ahmed Imamović je opkoračio ženu dok je ležala potrbuške i snažno joj rukama pritiskao glavu. Pri tome je, navodi se u presudi, došlo do gušenja jer joj je zatvorio nos i usta.

Nakon toga izvršili su premetačinu prostorija, gdje su pronašli oko 3.500 KM, dvije novčanice po 100 dolara i 50 eura, te zlatni nakit. Tijelo nesretne žene pronašla je komšinica.

Podjela plijena 

Nakon bijega plijen su podijelili, a zlato je Ahmed Imamović prodao u Zenici za 700 KM. Poslije svega njih trojica pobjegla su u Holandiju, odakle se Nedžad Sarajlić vratio, nakon čega je uhapšen. Za ostalom dvojicom policija je raspisala međunarodne potjernice, a nakon nekoliko mjeseci uhapšeni su u Holandiji, koja ih je izručila BiH.

Osim zatvorskih kazni, oni su dužni solidarno vratiti iznos od 3.500 KM porodici oštećene.

Almasa B.

  • Tijelo ubijene Bilkić pronašla je komšinica

Stroga kazna kao prevencija

Izuzetno stroga kazna u javnosti se tumači kao pokušaj prevencije nasilja nad starijima s obzirom na nekoliko slučajeva razbojništava u SBK u kojima su glave mete bile osobe u trećem dobu, a koji su nerijetko završavali i smrtnim ishodom. Posljednji je zabilježen prije nekoliko dana u Bugojnu, gdje je ubijena starica Ankica Krstanović.