Djeca ubice ne mogu dobiti više od 10 godina zatvora

Maloljetni E. Đ. i T. S. predati u nadležnost postupajućeg tužioca

Dženaza brutalno ubijenim supružnicima Salki (75) i Fatimi (70) Đogić bit će klanjana u srijedu ispred džamije u mjestu Šumatac kod Velike Kladuše poslije podne-namaza.

Postupajući tužilac naredio je da se obavi obdukcija tijela nesretnih penzionera kako bi se ustanovio tačan uzrok njihove smrti, kako prenosi Dnevni Avaz.

Dolazak sinova

Očekuje se dolazak njihovih sinova Senada, Seada, Suada, Dževada i Mirsada, koji žive u Americi, Italiji i Belgiji.

Dvojica maloljetnika E. Đ. (15,5), koji je rođak ubijenih, i njegov saučesnik T. S. (16) priznali su policajcima da su izvršili ovaj stravični zločin, koji je potresao bh. javnost. Brutalnost dvojice dječaka koji su penzionere bukvalno masakrirali zaprepastila je i najiskusnije istražitelje za krvne i seksualne delikte MUP-a USK.

Osumnjičeni su, također, tokom saslušanja iznijeli sve detalje jezivog ubistva koje su počinili zbog koristoljublja. Između ostalog, kazali su da su Đogiće ubadali šrafcigerom, da bi ih dokrajčili lopatom.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, rekao je jučer da su uhapšeni predati u nadležnost Tužilaštva USK, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama. Oni će biti zadržani 24 sata, a s obzirom na to da se radi o starijim maloljetnicima, sudija za prethodni postupak će obavijestiti sudiju za maloljetnike o daljnjim procedurama. U slučaj će biti uključeni Centar za socijalni rad te psiholog da bi se utvrdilo jesu li maloljetnici i u kojoj mjeri svjesni posljedica njihovog stravičnog čina.

Mizeran plijen

Za ovaj stravični zločin, prema važećem Krivičnom zakonu u FBiH, dječacima se može izreći sankcija maloljetničkog zatvora koja ne može biti kraća od jedne niti duža od 10 godina.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, osumnjičeni žive u istom naselju gdje i ubijeni, a mlađi je nedavno protjeran iz Amerike. Oni su od supružnika prije nego što su ih svirepo ubili ukrali 10 eura, malo nakita, laptop i TV.

Sakrili ukradene stvari 

Maloljetnici su, također, ukrali vozilo Đogića koje su koristili nekoliko sati, a u kojem su istražitelji pronašli veliki broj tragova. U kući nesretnih penzionera otkriveno je dosta tragova borbe. Istražitelji su ukradene stvari pronašli sakrivene nedaleko od mjesta zločina, a na njima su nađeni otisci prstiju ubica.