‘Ubistvo iz osvete’ učestala vijest u Krajini: Zašto, do koga ili čega je???

-

Određen je jednomjesečni istražni pritvor Irmanu Žeriću, koji je u petak automobilom, teško povrijedio pješaka Elvisa Bajramovića u bihaćkom naselju Privilica. Bajramović je u ranim jutarnjim satima narednoga dana, uslijed ozljeda i preminuo, bio je u ranim tridesetim godinama. Iako se u prvom momentu činilo da je u pitanju bila saobraćajna nesreća, rana istraga pokazuje da se ipak radilo o ubistvo, i upravo na osnovu toga Kantonalno tužilaštvo je tražilo, a Kantonalni sud odredio pritvor. Motiv ubistva automobilom, sudeći prema dosadašnjim rezultatima je osveta.

BIHAĆ, 03. jula – Postupajući tužilac u ovom predmetu Ivan Macura kaže da je kantonalno Tužilaštvo djelo kvalificiralo kao ‘teško ubistvo počinjeno iz osvete’. Dodaje, prema prvim rezultatima istrage, Irman Žerić, osumnjičeni i ubijeni Elvis Bajramović imali su fizički sukob prije petnaestak dana, što je u Žeriću izazvalo poriv za osvetom, koja je izvršena na brutalan način.

Nije sigurno da li će optužnicom ovaj monstruozan čin 26-godišnjaka biti pravno kvalificiran kao teško ubistvo iz osvete, zapriječena kazna po Krivičnom zakonu Federacije BiH za njega je najmanje deset godina. Raspon njenog odmjeravanja je puno veći, do 45 godina. Kazna ovisi o mnogim faktorima kaže Nikola Findrik, profesor Krivičnoga prava na bihaćkom Pravnom fakultetu. Da li će tokom eventualnog sudskoga postupka koji se bude vodio prevladati olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti po optuženika, odlučit će sudije koje budu vodile postupak. Jedna od otežavajućih okolnosti svakako je kaže Findrik, način počinjenja ovoga ubistva.

Ubistva kojima je pozadina i motivacija osvetničkog karaktera, nije rijetkost u Krajini. Jedno takvo nedavno se desilo u Velikoj Kladuši, kad je brat ubio ubicu svoga brata. Prije nekoliko godina, zbog nevraćenih dugova Šero Hadžić ubio je troje ljudi u Bihaću. Muhamed Budimlić, također je iz osvete 2015. godine podmetnuo bombu koja je ubila jednu osobu. Treba se zapitati zašto su ovakva ubistva u Krajini sve učestalija, te da li je kaznena politika propisana našim zakonima uopće svrsishodna, odnosno da li minimalna zapriječena kazna uopće ima efekta u smislu odvraćanja od planiranog ubistva iz osvete?