Bajden bi ublažavanjem sankcija Venecueli izolirao Rusiju i povećao proizvodnju nafte

sdf
Taj bi potez imao za cilj smanjenje globalne ovisnosti o ruskoj nafti usred ruske invazije na Ukrajinu i izolaciju Rusije od jednog od njenih ključnih saveznika

Administracija predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli kako bi ta zemlja mogla početi proizvoditi više nafte i prodavati je na međunarodnom tržištu, tvrdi izvor CNN-a.

Taj bi potez imao za cilj smanjenje globalne ovisnosti o ruskoj nafti usred ruske invazije na Ukrajinu i izolaciju Rusije od jednog od njenih ključnih saveznika u Južnoj Americi, navodi izvor.

Zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora Vijeća za nacionalnu sigurnost za zapadnu hemisferu Huana Gonzaleza i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za pitanja talaca Rogera Carstensa, poslani su tokom vikenda u Karakas (Caracas) na razgovore o tom pitanju.

Osim toga, oni će razgovarati o američkim građanima koji su trenutno u pritvoru u zemlji.  Podsjetimo, Vašington (Washington) je uveo sankcije venecuelanskoj nafti 2019. i zatvorio svoju ambasadu u Karakasu nakon što je pobjedu venecuelanskog predsjednika Nikolasa (Nicolas) Madura na izborima 2018. smatrao lažnom.