USK: Ubrzati procedure za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju

U organizaciji Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline jučer je u Bihaću održan prvi radni sastanak sa predstavnicima gradova/općina u sastavu Unsko-sanskog kantona, a na kojem su razmatrane izmjene zakonskih propisa u ovom resoru, a za koje su inicijative pristigle iz lokalnih uprava.

Konkretno, prijedlozi za Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju i Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata inicirani su na prvom zajedničkom sastanku premijera USK-a, Mustafe Ružnića, i grado/načelnika USK. Tada je Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, najavio da je programom rada Ministarstva za 2019. godinu planirana izrada Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju.

Inicijative općina i gradova su se odnosile i na činjenicu da poslovna klima i konkurentnost utvrđuje da reforme poslovnog okruženja uključuju, pored ostalog, i ubrzanje procedure za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju. Također Ministarstvo je zaprimilo i Izvještaj revizije učinka „Efikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi“ Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je dao i preporuke vladama kantona i kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast prostornog uređenja i građenja.

Image

Naime, predmetni Izvještaj preporučio je da se izradi analiza postojećeg pravnog okvira, relevantnog za oblast prostornog uređenja i građenja, te skupštinama kantona uputi prijedloge za izmjene i dopune regulative u cilju skraćenja i pojednostavljenja postupka izdavanja građevinskih dozvola. Ministarstvo je također kroz vršenje upravnog nadzora primjetilo da pojedini dijelovi Zakona o prostornom uređenju i građenju iziskuju unapređenje. 

Gradovi/općine uključili su se maksimalno u ovu proceduru pripreme izmjene zakonskih propisa kroz davanje svojih prijedloga, sugestija i mišljenja.