Velika Kladuša: Učenici dilaju i prijete smrću jedni drugima (FOTO)

Prošle sedmice roditelje u Velikoj Kladuši uznemirila je informacija o pretresu u Prvoj srednjoj školi „Dr. Husein Džanić“, koji je izvršen nakon što su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona došli do saznanja da učenici dilaju narkotike.

Šutnja roditelja

Policajci su kod jednog učenika pronašli digitalnu vagu za precizno mjerenje, a kod ostale četvorice, od kojih su dva učenika maloljetna, preklopne noževe, sataru i bokser. Nurija Miljković, direktor ove srednje škole, naglašava da ovo nije prvi put da se kod učenika pronalazi hladno oružje.

– Ranije je bilo prijava od učenika i dežurnih profesora. Učenici su donosili hladno oružje i određenim učenicima otvoreno prijetili da će ih ubiti. Mi smo tu reagirali, u okvirima koji su nama dozvoljeni, te smo izuzimali pronađeno oružje. Smatram da je akcija policije naišla u pravo vrijeme, da alarmira učenike i njihove roditelje – kaže Miljković.

Image

Međutim, zabrinjava nedostatak reakcije roditelja djece kod kojih je pronađeno oružje, a koji se još nisu javili rukovodstvu škole.

Image

– Mi te roditelje nismo vidjeli, ni pedagog ni ja, odnosno njihove reakcije još nema. Planirana je i sjednica Nastavničkog vijeća, gdje očekujemo više informacija od razrednika kod čijih je učenika pronađeno oružje. Protiv učenika će biti poduzete određene disciplinske mjere – ističe direktor.

Različiti uzroci

Selmira Hodžić, pedagog u ovoj školi, kazala je da je ovoj pojavi teško tražiti uzroke.

– I prije su se dešavale takve i gore situacije. Učenici su donosili čak i bombe i kratke puške. Dešavalo nam se da određeni učenik dođe i kaže da mu drugi učenik prijeti. Mnogi od njih žele da budu u centru pažnje i da dođu do lake zarade – rekla je Hodžić.

Ispred škole zatekli smo nekolicinu učenica. Kazali su da nisu iznenađene akcijom policije u školi, niti pronalaskom oružja kod svojih drugova.

– Po školi uvijek kruže razne priče, neke zvuče previše nevjerovatne da bi bile istinite, ali za nekoliko situacija znamo i mi da je određeni učenik prijetio drugom. Bilo je čak i tuča – ispričala nam je jedna učenica.

Organiziraju predavanja

Svake godine se u školama, u suradnji s policijom, organiziraju predavanja kojima se upozorava na određene negativne pojave u društvu. Hodžić ističe da bi bilo poželjno i češće organiziranje predavanja koja bi skrenula pažnju učenicima na ponašanje.

Sumnjive osobe

– U školi se dnevno kreće oko 1.500 učenika. Suočavamo se s još jednim problemom. U popodnevnim satima oko škole se kreću starije osobe koje čak i ulaze u školi, što nas dodatno zabrinjava – kaže direktor Miljković.

Primjerni đaci

Prvu srednju školu „Dr. Husein Džanić“ u ovoj školskoj godini pohađa oko 550 učenika. Direktor Miljković je naglasio da prevladavaju primjerni učenici, dok se problemi javljaju kod manjeg broja njih.

Nedostatak kućnog odgoja

Pedagog Hodžić je naglasila da škola pokušava preventivno djelovati, ukazati učenicima na kućni red škole.

– Ne možemo to bez pomoći roditelja. Uzrok ovakvih slučajeva su i nedostatak kućnog odgoja, ali i cjelokupna društvena situacija – navela je Hodžić.