Učenika 2. razreda osnovne škole brutalno tuklo više kolega, drugi snimali

.

I DALJE traju izvidi o napadu skupine učenika na dječaka u osnovnoj školi "Mate Demarin" u Medulinu, pri čemu su nasrnuli na njega udarivši ga u glavu, trbuh i genitalije, potvrdila je u utorak istarska policija, dodavši kako poduzima sve kako bi se utvrdile okolnosti ovog događaja.

Otvorilo se i pitanje je li škola odmah nakon nemilog događaja poduzela sve potrebne korake i je li bilo pokušaja zataškavanja.

Kako večeras piše HRT, pretučen je učenik drugog razreda osnovne škole.

Tuklo ga je više kolega, pa i oni stariji. A drugi su to snimali.

"Dijete iz Medulina više je puta doživjelo nasilje, prvi put kad je napadnuto, drugi put kad se snimka dijelila", rekla je Sabina Morosini Turčinović, psihologinja iz Laboratorija socijalne psihologije.

A sve se događalo na školskom dvorištu. I djeca nisu bila bez nadzora, kažu u školi. Dežurna učiteljica bila je udaljena 20-ak metara.

"Bez obzira na to što smo mi postupili po protokolu, odmah reagirali, zaustavili djecu, pozvali ih, razgovarali, nakon 5 minuta svi su bili u zbornici, oni su plakali, grlili se, ljubili, mirili, ne možemo opravdati nasilje, to nije put rješenja", navodi Manuela Pinzan Chiavalon, ravnateljica OŠ "Dr. Mate Demarin".

Događaj je istog trena prijavljen policijskoj službenici Odjela za prevenciju koja je baš bila u školi, ali i nadležnim institucijama te su izvidi su u tijeku. Pozvan je i Tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja jer pomoć je potrebna i žrtvi i zlostavljačima, ali i djeci koja su nasilju svjedočila.

"60 posto djece koja su u sedmom razredu zlostavljana s 24 godine ima jednu krim-osudu. Po drugom istraživanju djeca koja su s 8 godina bila zlostavljači imaju šest puta veću šansu da budu osuđena i pet puta veću šansu da imaju ozbiljan krim-dosje s 30 godina", ističe Morosini Turčinović.  

"Općina Medulin ima nultu stopu tolerancije na nasilje, pogotovo na nasilje u školi", istaknuo je Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin.