Učestali i sve brojniji odlasci građana Bihaća, odrazili se i na poslovanje JP Vodovod

JP Vodovod Bihać je praktičan primjer kako se odlasci stanovništva iz Krajine odražavaju na rad javnih ustanova, a u konačnici i na cjelokupno socijalno, ekonomsko, privredno, pa i političko stanje ovog dijela BiH.

RTV USK piše kako je JP Vodovod u problemima zbog sve većeg smanjenja broja korisnika koje je evidentno iz godine u godinu. 

Za prihode JP Vodovod Bihać to je oko 200.000 maraka manje na godišnjem nivou Odlazak mladih ali i cijelih porodica val je koji posljednjih godina značajno mijenja demografsku sliku našeg društva. Koliko je konkretno dosad stanovništva odselilo u evropske zemlje, podatak je koji se ne može dobiti ni u jednoj državnoj agenciji ili instituciji. A ti podaci zanimljivo, najjednostavnije se mogu pratiti u vodovodnim poduzećima. U bihaćkom Vodovodu ističu kako svakodnevno imaju zahtjeve za odjavu korisnika koji ostavljaju svoje domove.

Prema podacima koji se konstano prate, smanjenje u prodaji vode po jednom kvartalu iznosi oko 50.000 litara kubnih što na godišnjem nivou predstavlja značajan manjak prihoda.

Dok se politika i politčari kao najodgovornij faktori ne uhvate u koštac s ovim pitanjem teško da će uskoro doći do smanjenja broja mladih koji odlaze. Koliko je to gubitak za našu zemlju postaje vidljivo svakodnevno. Pored ostalog i u poslovanju mnogih poduzeća