Učini da ovaj ramazan bude polazna tačka u tvom životu

Ramazan je prava prilika za nas da obnovimo svoju privrženost vjeri, usavršimo moralni karakter i steknemo Allahovo zadovoljstvo.

Mjesec ramazan je poklon od našeg Gospodara. Ramazanski dani su slađi od ostalih dana, a noći pune blagodati. Allah nam daje ovaj poklon kako bismo sami sebe očistili, ojačali karakter i težili ka višim duhovnim deredžama, a onda i postizanju vječne blagodati. To je vrijeme opraštanja grijeha. Ramazan je prava prilika za nas da obnovimo svoju privrženost vjeri, usavršimo moralni karakter i steknemo Allahovo zadovoljstvo.

Evo zašto je Poslanik Muhammed (neka je mir na njega) radosno objavljivao dolazak ramazana ashabima

Došao vam je mjesec ramazan, mjesec blagodati u kojem je Allah naredio post. To je vrijeme kad su vrata Dženneta otvorena, a vrata Džehennema zatvorena, a šejtani su okovima vezani. U ramazanu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Onaj koji je odbio njegove blagodati je zaista lišen svega.” (Musnad Ahmad i Sunan al-Nasâ'î)

Ibn Redžeb kaže:

Kako može postojati išta draže do radosna vijest vjerniku da čuje kako su vrata Dženneta otvorena? Kako može biti išta draže griješniku do vijest da su vrata Džehennema zatvorena? Kako može ijedan razuman čovjek ne prigrliti vijest da su šejtani okovima vezani? Kako se uopće ovaj period može porediti sa nekim drugim u godini?

 

Tri jednostavna koraka

Ukoliko želimo da nam ramazan bude polazna tačka za poboljšanje sopstvenog života, trebamo slijediti ova tri koraka:

1. Kao prvo, počni se osjećati odgovornim za svoje ponašanje tokom ramazana.

U svjetlu mnogih prilika u kojima nam se ovaj mjesec predstavlja, trebamo imati akutni osjećaj odgovornosti o svemu što govorimo i činimo tokom ramazana. Ovo je ključni korak. Svi smo mi vezani za ona djela koja učinimo, i bit ćemo pozvani na odgovornost od Allaha da ispunimo naše obaveze i da se klonimo grijeha, prenosi Akos.

2. Čini što više kako bi više osjećao duh ovog posebnog mjeseca.

Ramazan ima svojstvenu neuporedivu atmosferu i nijedno drugo doba godine mu nije slično. Allah je podario mnogo blagodati u ovom mjesecu i očituje se mnogim odlikama nesvojstvenim drugim mjesecima. Poslanik, alejhiselam, je to najjasnije objasnio:

Ko isposti ramazan vjerujući i računajući (samo na Božiju nagradu), oprostit će mu se ranije učinjeni grijesi (prema Bogu).” (Sahih, Buhari i Muslim)

Ovo je ogromna prilika za obnovu naše vjere, prilika da ostavimo akumulirane grijehe iza sebe zaista nas treba inspirisati i podsticati.

Poslanik, alejhiselam, je rekao: “Zaista se iman troši i haba u vama kao što se haba odjeća (kada se od starosti prorijedi), zato molite Allaha da obnovi iman u vašim srcima.” (Sahih, El-džemi` es-sagir)

Posebna atmosfera koja traje tokom ramazana nam pomaže da svoju vjeru provodimo i u praksi kroz koju poboljšavamo svoje unutrašnje “ja”. Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Do znanja se dolazi učenjem, do strpljivosti vježbanjem strpljenja, do dobra težnjom za dobrim i zaštitom od zla njegovim izbejgavanjem.”

3. Odredi za sebe praktična i ostvariva ramazanska rješenja

Trebamo paziti šta želimo ostvariti u blagoslovljenim noćima i danima ramazana. Trebamo imati samopouzdanja i željeti ostvariti onoliko koliko možemo, i u isto vrijeme biti realni u vezi s našim vremenom i mogućnostima. Trebamo sami sebi odrediti realno ostvarive ciljeve.

Uzmi olovku i papir i napiši šta želiš da ostvariš ovog ramazana. Rasporedi svoje planove tokom ramazana zavisno od tvojih ciljeva i namjera i tad će ti biti posve jasno kako se ovaj plan uklapa u tvoju već zauzetu svakodnevnicu. Važno je dobro isplanirati, kao sto izreka kaže: “Ko planira loše, planira za neuspjeh.”

Budi iskren prema sebi. Napiši šta želiš postići u svim aspektima svog života: u aspektu vjere, svoje ličnosti, ponašanja i tako dalje. Izbjegavaj negativne izjave. Budi pozitivan u svom odabiru riječi, govoreći naprimjer: “Želim da učinim to i to”, ”Želim postići to i to.

 

Poslije ramazana

Ramazan je mjesec u kojem je lahko činiti dobra djela. Postimo tokom dana radi zadovoljstva Gospodara. To je period kad zikr postane vjernikova navika. Post raspoređuje naše dnevne aktivnosti, počinjemo dan sa obrokom prije zore (sehur) i prekidamo na kraju dana (iftar). Pravimo balans između hranjenja duše i hranjenja tijela.

Ramazan je praktični kurs za nas radi moralnog razvoja, činjenja dobročinstva i dobrog ponašanja. Podsjećamo se da moramo pomoći onim manje sretnim i da se borimo protiv vlastitih sebičnih težnji. Moramo biti sigurni da praktikujemo ono što smo naučili u ovom kursu kad se isti završi.

Ibn Redžeb identificira dva rješenja: Prvo rješenje je da poduzmemo niz akcija, i to utječe na to da se iste počnu dešavati. A drugo rješenje je odlučnost u ustrajanju i to utječe na to da dođemo da naših ciljeva.

Šejtani su vezano tokom ramazana. U ovom periodu, trebamo se navići da poboljšavamo svoj karakter i da čuvamo vjeru. Trebamo imati na umu da nam je isti Gospodar i tokom Ramazana i tokom ostalog dijela godine. Ono što postignemo u ovom mjesecu je istinsko postignuće tek onda kad postane dio našeg načina življenja.