Učitelj velikog srca usvojio bolesnog učenika

Vrlo brzo su riješili potrebnu papirologiju i dječak se preselio u dom svog učitelja, a sada se nalazi na samom vrhu liste čekanja za novi bubreg.

Cijeli svoj život 13-godišnji Damien iz Colorada je proveo u udomiteljskim porodicama, a u dobi od svega osam godina saznao je da su njegovi bubrezi počeli otkazivati.

Za pojedine njegove udomitelje cijela ta situacija je bila preteška i nisu se znali nositi s njom.

Kada su se njegovi dotadašnji udomitelji prestali brinuti o njemu, dječak je vraćen brizi države te je ostao bez doma. Damien je uskoro morao napustiti školu i preseliti se u bolnicu radi cjelodnevne dijalize. Naime, otkazali su mu bubrezi te je trebao biti stavljen na listu za transplantaciju, ali prema zakonu nije mogao biti na njoj jer pacijenti koji čekaju transplantaciju moraju imati stabilan dom.

Transplantacija je vrlo složen proces, postoji mnogo lijekova potrebnih za održavanje zdrave transplantacije, tako da pacijenti moraju imati sistem podrške. Potrebna im je i osoba koja im može pomoći prilikom posjete”, objasnio je za Daily Mail dr. Anthony Watkins, abdominalni hirurg i asistent profesora kirurgije na Weill Cornell Medicine.

Kad je njegov učitelj matematike Finn Lanning čuo da će Damien, pametan dječak kojeg je jedva poznavao, napustiti školu zbog faktora na koje uopće ne može utjecati, odlučio je ponuditi svoju pomoć. I to ne bilo kakvu. Naime, Lanning ga je odlučio usvojiti kako bi se mogao vratiti na listu za transplantaciju.

Vrlo brzo su riješili potrebnu papirologiju i dječak se preselio u dom svog učitelja, a sada se nalazi na samom vrhu liste čekanja za novi bubreg.

Damian je jako pametan i zabavan, ali je i samostalan. Svoje probleme uvijek drži za sebe, ali je sa mnom mogao pričati o svojoj situaciji”, kazao je Lanning dodavši da noćima nije mogao spavati nakon što mu je dječak ispričao svoju priču.

U međuvremenu je Lanning prošao obuku kako bi se naučio brinuti o djetetu koje ima bolest bubrega te već tri mjeseca žive zajedno.