Učiteljeve ubice još u bjekstvu: Napadači su ga gušili stavljajući mu najlonsku kesu na glavu

mjesto zlocina
Stjepana Kolaka su, najvjerovatnije, ubila dvojica muškaraca koja su mu na glavu stavljala najlonsku kesu


Ko su osobe koje su prije dva mjeseca brutalno usmrtile 86-godišnjeg Stjepana Kolaka iz Bugojna još je nepoznanica za istražitelje Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Horor u kući

Iako se, iz izvora bliskog istrazi, nedavno mogla čuti informacija da je policija na tragu dvojici počinitelja te da se njihovo hapšenje uskoro očekuje, to se ni do danas nije desilo.
- U toku su vještačenja i intenzivno se radi na utvrđivanju motiva s obzirom na to da ubice nisu uzele novac jer ga oštećeni, kako je pokazala istraga, nije ni imao, rekao nam je izvor blizak istrazi.
Kolak, učitelj u penziji, 18. oktobra ove godine brutalno je napadnut u svojoj kući u Ulici Hadžialića ograda. Nakon obavljenog uviđaja je utvrđeno da je mučen i maltretiran. Počinioci su ga, pretpostavlja se, tjerali da im otkrije gdje krije novac i druge dragocjenosti.
Iskoristili su odsustvo starčevog sina, što ukazuje na to da su objekt dugo držali pod prismotrom.
Iako su svi detalji istrage strogo čuvani od javnosti, saznajemo da istražitelji sumnjaju na to da je starac preživio horor te da su ga napadači gušili stavljajući mu najlonsku kesu na glavu.

Ljekarska pomoć

S obzirom na to da je utvrđeno da ovaj poštovani prosvjetni radnik nije imao veliku ušteđevinu, nije jasan motiv njegovog ubistva. Napadači su, kako saznajemo, uspjeli uzeti tek manju količinu novca prije nego su napravili veliku premetačinu u kući. Po dolasku policije na lice mjesta stari učitelj je bio živ, ali nije uspio kazati ko su napadači.
Iako mu je ljekarska pomoć ukazana u travničkoj bolnici, a potom i u KCUS-u, on je preminuo od posljedica mučenja.