UDARNE VIJESTI:Tražimo hitnu smjenu rukovodstva KCUS-a / Vranić: Anestesiolozi koji su dali otkaz biće raspoređeni u Opću bolnicu

.

Vranić je dodao da je sa KCUS-a otišlo preko 160 ljekara specijalista

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić, obratili su se javnosti povodom jutrošnje informacije o otkazu koji su podnijeli anesteziolozi na KCUS-u.

Premijer Forto je kazao da Vlada KS od Vlade FBiH traži hitnu smjenu rukovodstva KCUS-a.

- Nakon što smo sagledi sve činjenice od strane pravnih lica, kao i ministra Vranića, odlučili smo da će Vlada KS riješiti radnopravni status 13 anesteziologinja, na način da će biti prebačene u Opću bolnicu, rekao je Forto.

On je poručio da će finansijska sredstva za njihove plate biti osigurane.

- Vlada KS zahtjeva od Vlade FBiH hitnu smjenu rukovodstvo KCUS-a. Imamo informaciju da ovo neće biti jedini odlazak ljekara sa KCUS-a, i zato od nadležnih zahtjevamo hitnu reakciju, istakao je premijer Forto.

Ministar Vranić je potvrdio da će 13 anesteziologa biti prebačeno u Opću bolnicu.

- Nismo željeli ostaviti kolegice na cjedilu, one će biti raspoređene u Općoj bolnici, rekao je on.

Vranić je dodao da je sa KCUS-a otišlo preko 160 ljekara specijalista, što je veliki problem i da se takva praksa mora hitno spriječiti.

- Znamo o kojim kolegicama se radi, ali poštujemo njihovu privatnost, kazao je Vranić, dodavši da one neće govoriti ništa bez svog pravnog zastupnika.

Na pitanje šta će se desiti ako Vlada FBiH ne ispuni zahtjeve Vlade KS-a, Forto je poručio da će svako snositi pravne posljedice za svoj rad.

Ministar Vranić nije želio odgovarati na pitanja o vakcinama, želeći da fokus pressa drže na 13 anesteziologa.

- Planiramo da se sa ovih 13 anesteziologa napravi pravo Covid odjeljenje u Općoj bolnici, rekao je Vranić na pitanje novinara da li će sada Opća bolnica biti spremna na liječenje težih pacijenata sa covidom.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, rekao je da nemaju više informacija o nabavci vakcina, te da će mediji prvi saznati kada se desi nešto novo po pitanju toga.

foto:cazin.net