Udruženje logoraša Sanski Most: Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka

Sanski most

- U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most danas je obilježena 28. tužna godišnjica od zločina, koji je nad Bošnjacima iz sela Modra, Skucani Vakuf i Okreč, počinjen u mjestu Lušci Palanka. Rodna kuća nekadašnjeg političara i revolucionara Sime Miljuša, tada spomen dom, pretvorena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u logor, u kojem su zatvarani Bošnjaci iz tih sela, a prema izjavama svjedoka mučenja i maltretiranja bila su svakodnevnica. Kroz ovaj logor je prošlo više od stotinu osoba, a pet ljudi podleglo je od posljedica mučenja i torture. Obilježavanju su prisustvovali bivši logoraši, članovi porodica žrtava i predstavnici općinske vlasti...

 

SANSKI MOST, 4. jula -Kuća Sime Miljuša, nekadašnjeg političara i revolucionara, pretvorena u muzej nosila je ime „Spomen kuća Sime Miljuša“. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu postala je logor za nasilno dovedene Bošnjake iz Modre, Skucanog Vakufa, Okreča, Lukavice, te drugih okolnih sela. 

Kroz ovaj logor prošlo je preko 100 logoraša, a njih pet podleglo je od posljedica mučenja i premlaćivanja. Neke od žrtava još uvijek nisu pronađene. Danas, dvadeset i osam godina kasnije, porodice stradalih, zajedno sa općinskim načelnikom Farisom Hasanbegovićem posjetili su bivši logor u naselju Lušci Palanka. Sa željom da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove, ali i ne zaborave, organizaciju ove posjete i ove godine potpisuje Udruženje logoraša Sanski Most.