Gejts i Bezos ulažu u bakteriju koja bi mogla spasiti svijet

Azotna đubriva ispuštaju azotne okside, vrstu plina stakleničke bašte, a taj plin dugo ostaje u zraku i zemljištu te zagađuje rijeke. Riješiti se njega znači spasiti Zemlju.

Dva najbogatija čovjeka na svijetu udružila su se i rade na razvoju bakterija koje trebaju smanjiti korištenje azotnih đubriva. Smatraju da je to konkretan način da se spasi planeta Zemlja. Grupa milijardera investitora, među kojima su Džef Bezos (Jeff), Bil Gejts (Bill Gates) i Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), odlučila je u septembru izdvojiti milijardu dolara za ulaganje u energetske startap kompanije.

 Jetra i bubrezi

Jedna od tih kompanija je kalifornijska “Pivot Bio”, koja je od milijardera dobila 70 miliona za rad na genetski modificiranoj bakteriji. Ova kompanija identificirala je veliki problem u poljoprivredi. Farmeri koriste previše azotnih đubriva, koja dosta utječu na zagađenje. Kako biljka raste, potrebno joj je sve više hrane pa farmeri sve više koriste đubrivo. Đubriva ispuštaju azotne okside, vrstu plina staklene bašte koji je mnogo snažniji od ugljendioksida.

Taj plin dugo ostaje u zraku i zemljištu, a zagađuje i rijeke i potoke. On je i toksičan po ljude, jer se, u kontaktu sa zagađenom vodom, mogu razboljeti, a posljedica može biti i otkazivanje jetre i bubrega. “Pivot Bio” otkrio je bakteriju koja može smanjiti potrebu za korištenjem ovog opasnog đubriva. Prema riječima zvaničnika kompanije, ta se bakterija krila u prirodi, ali je, zbog korištenja fertilizatora, ostala neaktivna.

 Tečni oblik

Genetskim modificiranjem ove bakterije kompanija im pomaže da se aktiviraju u prisustvu azotnih đubriva. Farmeri će moći naprskati sjemena bakterijom u tečnom obliku.

- Čim sjeme proklija i formira prvi korijen, naši mikrobi uhvatit će se za taj korijen i prekriti ga poput rukavice. To će omogućiti bakteriji da svakodnevno hrani biljku, čime će biti eliminirana potreba za dodatnim đubrivom - rekao je Karsten Tem (Temme), izvršni direktor kompanije.