Uhapšen bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) pritvoren je danas na teritoriju Njemačke prema međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Suočen s prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Pudždemon je jučer napustio Finsku i otputovao za Belgiju. 

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju, gdje planira sarađivati s tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne (Mikko), koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije saopćila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za kojeg se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio Pudždemonov advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji. Finske vlasti su saopćile da nisu znale gdje se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje. 

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i poticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.