Uhapšen policajac koji se krio dok je pucano po djeci: Roditelji poručili - "truni u paklu"

Skot Piterson (Scot Peterson), bivši policajac u okrugu Brauard na Floridi, uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica od 17 tačaka zbog zanemarivanja dužnosti prilikom masakra u srednjoj školi u Parklandu, kada je 14. februara 2018. devetnaestogodišnji Nikolas Kruz (Cruz), bivši učenik ove škole, usmrtio 17 osoba.

Piterson je u trenutku masakra bio na dužnosti i istraga je utvrdila da se on 40 minuta krio prije nego je ušao u zgradu škole. Tužilaštvo smatra da bi bilo manje žrtava da je on pravovremeno i na odgovarajući način reagirao. Osim zbog zanemarivanja dužnosti, on je optužen i za nemar i laganje, piše Kurir.rs.

Kada je Piterson odlučio ući školu, ubica je već ispalio oko 75 metaka.

Policajac je tokom karijere više puta prošao obuku o reagiranju u kriznim situacijama. Zanimljivo je i to što je njega i sam predsjednik SAD Donald Tramp u više navrata nazvao kukavicom.  

Nakon masakra, on je podnio ostavku i tvrdio je da nije čuo odakle pucnji dolaze, prenosi Avaz.

Ako Piterson bude osuđen, prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna. Roditelji ubijene djece jednoglasni su po pitanju njegove krivice i izjavljuju da bi trebao "trunuti u paklu".

- Sretna sam jer je pravda konačno zadovoljena. Piterson treba doživotno robijati jer nije uradio ništa da otkloni opasnost u kojoj su izgubljeni brojni životi - rekla je Lori Alhadef, čija je 14-godišnja ćerka Alisa ubijena tog kobnog dana.

Izvor: